Strašna saobraćajna nesreća u tunelu Igman

U stanu nastradalog Almira Brkića pronađeno oproštajno pismo?

  • 08.06.2019. 18:13

Profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi u Sarajevu Almir Brkić (38), njegova nevjenčana supruga Lamija Selimović (38) i šestogodišnja kćerka Fatima Brkić poginuli su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se juče u 7.55 dogodila u tunelu Igman na autoputu Vlakovo – Lepenica.

Teške povrede zadobio je njihov maloljetni sin B. B. koji je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Uviđaj su obavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, jer se nesreća desila na području opštine Kiseljak.

– Prevrnuo se automobil “ford” i tom prilikom smrtno su stradale tri osobe, dvije punoljetne i jedno dijete. Takođe, drugo dijete, koje je bilo u automobilu, zadobilo je povrede i prebačeno je u KCUS. Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac SBK – rekao je Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih polova SBK.

Prema nezvaničnim informacijama, povrijeđeni dječak, iako ima višestruke povrede, van je životne opasnosti i navodno je od siline udara ispao iz vozila, što mu je najvjerovatnije spaslo život.

“Ford” u kojem su bili nastradali, na ulazu u tunel udario je u zid te se odbio u unutrašnjost tunela i prevrnuo se. Ljekari Hitne pomoći na mjestu događaja mogli su samo konstatovati smrt Brkića, njegove supruge i kćerke.

Pojedini mediji objavili su dan ranije informaciju da je Brkić imao falsifikovanu diplomu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kako nezvanično saznaje Avaz, u vozili su pronađene neke diplome.

Pretres stana

Ono što slučaju daje jednu sasvim drugu konotaciju jeste informacija koja je nezvanično rečena Avazu. Policija Srednjobosanskog kantona, naime, radi utvrđivanja uzroka stravične nesreće usko je sarađivala s policijom u Vogošći. Razlog tome, kako je rekao izvor iz istrage, jeste što je u stanu Almira Brkića u ulici 24. jula u vogošćanskom naselju Rosulje pronađeno njegovo oproštajno pismo.

Istražiocima je dodatno indikativno bilo to što na mjestu nesreće nije bilo tragova kočenja, što je zaintrigiralo policiju. Kasnijim ispitivanjem komšija i poznanika stradale porodice, otkrivena je još jedna indikativna činjenica – u Brkićevom stanu juče ujutro intervenisala je i ekipa “Sarajevogasa” zbog curenja plina. Dodatno, stan je bio otključan, a ključ u bravi.

Uključen plin

Ovu informaciju potvrdile su juče i njegove komšije, ispričavši, takođe, da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavili uviđaj u stanu.

Husein Hadžiavdija, predstavnik stanara zgrade u ulici 24. juna na broju 40, rekao je da je Brkića vidio juče ujutro prije nesreće.

– Bio je član kućnog savjeta i zajedno smo obavljali poslove vezane uz održavanje našeg ulaza. Vidio sam ga jutros (juče, op. a.) kada je izašao iz zgrade. Ništa nije ukazivalo na to da će se desiti tragedija. Kažu da mu je u stanu ostao uključen plin na peći i na polasku je zaboravio zaključati i stan. Ključ mu je ostao u vratima. Zvao je jednog od komšija da mu isključi plin i zaključa stan – rekao je Hadžiavdija.

Stan broj 26, koji je na trećem spratu zgrade, nakon policijskog uviđaja je zapečaćen. Kako se saznaje od izvora iz istrage, istražioci u Sarajevu intenzivno će nastaviti istragu uporedo s kolegama iz Srednjobosanskog kantona.

Kolege u šoku

Zbog tragedije koja se desila na autoputu A-1, gdje su smrtno stradali profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi u Sarajevu Almir Brkić, njegova supruga i maloljetna kćerka, iz uprave ove srednjoškolske institucije stiglo je obavještenje o odgađanju proslave maturske večeri. U šoku zbog pogibije kolege, u školi nisu željeli davati nikakve izjave.

Dan žalosti u Vogošći

Opštinski načelnik donio je odluku da će Opština Vogošća proglasiti Dan žalosti na dan kada bude sahrana nastradalim članovima porodice Brkić. Iz kabineta načelnika juče je saopšteno da je Vogošća ostala šokirana ovom tragedijom.

– Almir Brkić radio je kao profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi, a obavljao je i dužnost predsjednika Savjetu roditelja u Osnovnoj školi “Zahid Baručija”, koju je pohađao njegov sin, a kćerka je trebala pohađati od septembra. Bio je aktivan i u svom komšiluku, pa je u džematu Blagovac organizovao instruktivnu nastavu iz matematike – navedeno je iz kabineta načelnika.

Тагови:
  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије