Požar se proširio i zahvatio i porodičnu kuću

U Kneževu izgorjeli automobil i garaža

  • 09.04.2020. 12:07

Automobil marke "pasat" i drvena garaža u vlasništvu lica čiji su inicijali M.M. iz Kneževa izgorjeli su u požaru, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Policija u Kneževu postupila je juče po prijavi da je u 10.50 časova u Ulici Banjalučkog partizanskog odreda u Kneževu došlo do požara na pomoćnom objektu, odnosno drvenoj garaži u vlasništvu lica čiji su inicijali M.M. iz Kneževa, a požar se proširio i zahvatio i porodičnu kuću u vlasništvu ovog lica.

Uviđajem je utvrđeno da je do požara došlo u drvenom pomoćnom objektu, koji je u potpunosti izgorio, a u momentu izbijanja požara u objektu se nalazio i putnički automobil marke "pasat", koji je izgorio, a požar se potom proširio sa drvenog objekta na zidanu porodičnu kuću.

U saopštenju se navodi da je požar lokalizovala Vatrogasna jedinica Kneževo, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

U protekla 24 časa, na području Policijske uprave Banjaluka, evidentirano je 12 požara. Osim požara u Kneževu, riječ je o požarima suve trave i niskog rastinja, bukove šume i borića, a koji su se proširili i zahvatili pomoćne objekte i voćnjake i time pričinili materijalnu štetu.

Iz Policijske uprava Banjaluka još jednom apeluju na građane da prilikom obavljanja proljećnih radova na uređenju svojih imanja, spaljivanje korova i drugog gorivog materijala obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

"Sva lica koja pale vatru na otvorenom, dužna su istu držati pod nadzorom, te ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bih se spriječilo eventualno raznošenje i pojava nekontrolisanog gorenja i požara, a posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada", navodi se u saopštenju.

Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzmanja svih neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre, propisana je novčana kazna od 100 do 1.000 KM.

Iz Policijske uprave Banjaluka podsjećaju građane, da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno da odmah o tome obavijeste vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Тагови: