KCU Sarajevo

U BiH raste strah od epidemije morbila, broj oboljelih pet puta veći od prijavljenog

  • 16.03.2019. 18:09

Nakon saznanja da je na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) umrla beba zaražena morbilima (ospicama), u glavnom gradu BiH raste strah od širenja ove bolesti.

Misterija smrti

Vijest o smrti bebe na Pedijatriji na Jezeru juče su potvrdili i iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ali i saopštenjem upućenim svim medijima sa KCUS-a, odakle se, inače, rijetko oglašavaju o dešavanjima koja su od javnog interesa.

Ipak i dalje nije jasno zašto je tek u četvrtak objavljeno da je umrla jedna beba, kad se o tome saznalo još u ponedjeljak. Tada je ta vijest javljena redakciji “Avaza” i odmah je objavljena uz odgovor sa KCUS-a da “informaciju ne mogu ni potvrditi ni demantovati”.

S duge strane, roditelji devetomjesečne Ajdine Osmanović o njenoj smrti obaviješteni su u četvrtak. Je li moguće da se od roditelja tri dana krila informacija o smrti bebe ili je, ipak, umrla još jedna, pojašnjenje je zatraženo juče u KCUS-u, ali na dopis nisu odgovorili!

U saopštenju KCUS-a tvrdi se, ipak, da je trenutno hospitalizirano 12 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti te još jedno dijete na Pedijatrijskoj klinici, koje ima teške plućne komplikacije i na respiratoru je.

U posebno teškom stanju je beba stara šest mjeseci, koja nije vakcinisana.

"Na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a svakog dana se javi više od 10 novih pacijenata sa morbilima, što je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. Veoma je moguće da će epidemija u narednim danima imati intenzivniju sliku", potvrdili su sa KCUS-a.

Apel iz Vlade 

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naveli su da je od januara do juče 113 osoba zaraženo morbilima. Najviše oboljelih je na području sarajevske opštine Novi Grad.

Pretpostavlja se da je stvarni broj oboljelih barem pet puta veći od onog prijavljenog Zavodu!

Aida Pitić, šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo, kaže da su njihove ekipe svakodnevno na terenu i da se slučajevi prate.

"Utvrdili smo da imamo skoro 120.000 stanovnika starosti od 0 do 30 godina, a kako je pokrivenost imunizacijom manja od 50 odsto, teoretski, imamo šansu da nam oboli 60.000 ljudi. Nadamo se da do toga neće doći. Sve radimo kako bismo smanjili rizik od obolijevanja. Utvrdili smo da su svi oni koji su oboljeli iz grupe nevakcinisanih", ističe Pilav.

Zavod za javno zdravstvo KS uputio je javni poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila, ali i protiv drugih bolesti od kojih štiti vakcina. Isti apel uputila je juče i Vlada Kantona Sarajevo.

Dvije doze 

"Vakcinacija se, prema našem kalendaru, obavlja sa dvije doze vakcine protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP/MMR vakcina) sa navršenih 12 mjeseci i u šestoj godini. Zaštita vakcinom je, takođe, moguća ukoliko se da unutar 72 sata po kontaktu sa oboljelim", navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Roditelji strahuju da odvedu djecu na KCUS

Mnogi roditelji, nakon posljednjih dešavanja, odbijaju odvesti djecu na pregled na Pedijatrijsku kliniku na Jezeru, jer ima djece zaražene morbilima koja nisu izolirana od pacijenata oboljelih od drugih, nezaraznih bolesti.

"Postoji ogromna opasnost da se morbili nekontrolisano prošire, naročito i zato što beba nije izolovana", požalili su se roditelji.

(Avaz)

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином