Visokotarifna roba

Tužilaštvo tereti šest lica za krijumčarenje

  • 20.12.2018. 12:22

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest državljana BiH u predmetu kodnog naziva "Pat", a riječ je o krijumčarenju velikih količina visokotarifne robe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Optuženi su Savo Bjelogrlić /48/ rođen u Gacku, Lejla Bjelogrlić /48/ rođena u Zenici, Ernad Pipić /43/ rođen u Jajcu, Amir Gudžević /46/ rođen u Sarajevu, Radislav Ivanović /47/ rođen u Foči, te Enver Bašić /60/ rođen u Mostaru", navedeno je u saopštenju. 

Tužilaštvo ih tereti da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, od 13. jula 2016. do 2. aprila 2017. godine nezakonito nabavljali, skladištili, prodavali i na druge načine stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu - duvanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama. 

"Prvooptuženi Bjelogrlić, kao organizator i rukovodilac grupe, a kojoj su radi pribavljanja nezakonite imovinske koristi pristupili ostali članovi grupe, optuženi, imali jasno definisanu organizaciju posla u kojoj su uloge članova uglavnom podijeljene na dobavljače, kupce i saučesnike u rasturanju cigareta", piše u optužnici. 

Precizirano je da je Bjelogrlić davao konkretna uputstva za organizaciju tih nezakonitih aktivnosti prilikom nabavke, skladištenja i prodaje cigareta sa područja Hercegovine i njihovim daljim rasturanjem na području Sarajeva, Zenice i Foče. 

Za to je organizovao mrežu preprodavaca, a ostali članovi grupe su prema uputstvima postupali u nabavci, dogovorima, preuzimanju, transportu, razmjeni cigareta i prodaji duvanskih prerađevina te skladištenju s ciljem konačne prodaje i stavljanja tih proizvoda u promet, piše u optužnici. 

"Na taj način optuženi su nanosili štetu budžetu i građanima BiH a za sebe sticali nezakonitu imovinsku korist. Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta velika količina različitih vrsta cigareta bez akciznih markica i rezanog duvana", navedno je u saopštenju. 

Optuženima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм