Podržao ga Bakir Izetbegović

Tužilaštvo naredilo istragu protiv Mektića

  • 05.04.2019. 19:12

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv ministra bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića. 

U radu na predmetu Tužilaštvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlašćenja, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

"Naime, iz do sada prikupljenih dokaza, proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obavezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlaštenja za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju Tužilaštva.

Poslije naredbe Tužilaštva o sprovođenju istrage Dragan Mektić ekspreno je zakazao konferenciju za  novinare. I dalje optužuje Tužilaštvo da radi u interesu Hrvatske, na štetu BiH i da zbog, kako kaže, bliskih rodbinskih odnosa glavne tužiteljice Gordane Tadić sa pojedinim licima koji su umiješani u aferu vrbovanje selefija hrvatske obavještajne službe, Tužilaštvo prikriva cijeli slučaj. Istragu protiv njega naziva najvećom, kako kaže, budalaštinom i osvetom. 

“Ovdje su oni motivisani isključivo, I čitavo vrijeme, četiri godine oni traže način da se meni na neki način osvete zato što se ja kritički odnosim prema Tužilaštvu, zato što govorim da je to lopovska, mafijaška organizacija, da su puni kriminala I da su puni korupcije“, kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu.

Mektić je danas pripisao Tužilaštvu BiH da želi zaštiti i opravdati izjave visokih zvaničnika Hrvatske koji su negirali bilo kakav rad hvratskih obavještajaca na teritoriji BiH, a za koje je Mektić tvrdio da su vrbovali slefije za šverc naoružanja u BiH.

O novoj istrazi protiv Dragana Mektića danas se oglasio i lider SDA. Bakir Izetbegović kaže da više vjeruje Mektiću, nego Tužilaštvu BiH. 

Tužilaštvo je Mektića u ovom slučaju ispitalo prije dvadesetak dana, a tek danas donijelo odluku za sprovođenje istrage protiv njega. S obzirom da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi s oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv Krešić Mije, zamjenika ministra bezbjednosti BiH, Đaković Mate, novinara i Bandić Ivana generalnog konzula Hrvatske u BiH Konzulat u Tuzli, nakon što su utvrdili da pomenuta lica nisu povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм