Beograd

Trostruki ubica Borislav Čolić preminuo od infarkta u bolnici

  • 17.03.2020. 15:51

Borislav Čolić (53) iz Hrvatske Kostajnice, osuđen na 40 godina zatvora zbog svirepog ubistva iz koristoljublja i niskih pobuda, tročlane porodice Smiljanić u Futogu, februara 1996. godine, umro je u Kazneno-popravnom zavodu Beogradu. I pored napora zavodskih ljekara i ekipe Hitne pomoći, nije mu bilo spasa. Prema nezvaničnim saznanjima, Čolića je izdalo srce - imao je infarkt.

Njemu je, kako saznajemo, 3. marta u prepodnevnim satima pozlilo, kada je izgubio svijest odmah poslije vježbanja u teretani, odakle se vraćao sa drugim osuđenicima. Komandir koji je bio u njihovoj pratnji, odmah je pozvao zavodskog ljekara, koji je pristupio reanimaciji sve do dolaska Službe hitne pomoći. Ljekar hitne službe je nastavio sa reanimacijom, ali je poslije 45 minuta i više pokušaja da se on oživi, konstatovana smrt.

- Uprava Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu je u skladu sa zakonom obavijestila sve nadležne službe - rečeno nam je u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.

Čolić je zbog ubistva tri člana porodice Smiljanić, Dobrivoja (39), njegove suprugnje Milomirke (28), koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, i njihovog troipogodišnjeg sina Ivana, koji je bio na noši, ispalivši u njih hice iz "škorpiona" sa prigušivačem, aprila 1997. bio osuđen na smrt. Poslije zločina, Čolić je iz doma Smiljanića odnio oko 12.000 maraka.

Kasnije, početkom septembra 2001. godine, tadašnji Vrhovni sud Srbije je smrtnu presudu potvrdio. Obrazlažući svoju odluku, VSS je naveo da je nesumnjivo utvrđeno da je riječ o monstruoznom zločinu, koji je počinio Čolić, na surov način. Takav zločin, kako je dalje naveo VSS, nije zapamćen u Novom Sadu i okolini, a posebno jer je riječ i o ubistvu djeteta. Ubistvo je bilo isplanirano, jer je ubica ušao sa pripremljenim "škorpionom" sa prigušivačem.

Smrtna kazna u Srbiji je zakonom ukinuta februara 2002. godine, pa je ova, do tada najstroža kazna, Čoliću zamijenjena u 40 godina zatvora.

POMAGAČ

Tihomir Sapanjoš, koji je Čolića dovezao na mjesto zločina, a potom mu pomogao da pobjegne iz Futoga, zbog toga je bio osuđen na 13 godina zatvora.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок