Roditelji odlučili da doniraju organe

Trka automobilima završila kobno, djevojka preminula od zadobijenih povreda

  • 08.09.2019. 08:04

Šesnaestogodišnja Kraljevčanka Kristina M. preminula je od posljedica povreda zadobijenih nakon ulične jurnjave automobilima u ovom gradu, ali je njena tragična smrt spasla čak tri života.


Humani roditelji ove djevojke, iako su izgubili ćerku, odlučili su da doniranju njene organe.

Tinejdžerka je teško povrijeđena u saobraćajnom udesu koji se dogodio 29. avgusta u Dositejevoj ulici, iz smjera Kraljeva ka Kragujevcu. Nesreća se desila tri dana prije nego što je Kristina trebalo da krene u drugi razred srednje Ekonomske škole u Kraljevu.

U tom udesu povrijđene su četiri njene drugarice koje su se sa njom vozile u "opel astri", kao i vozač drugog automobila. Prema posljednjim informacijama iz bolnica, stanje dvoje najteže povrijeđenih sada je stabilno.

Za sada nije poznato gdje su Kristina M. i drugarice bile kobne večeri i zašto su se nagurale u "opel astru". Istraga će utvrditi i da li je djevojka zadobila smrtonosne povrede u nekoj vrsti ulične trke ili su dvojica vozača nezavisno jedan od drugog vozila paralelno i to munjevitom brzinom. Prema saznanjima "Blica", nikakva trka navodno nije bila zvanično ugovorena.

"Nemamo takva saznanja. Čak se vozači i ne poznaju. Vjerovano je spontano došlo do jurnjave. I na kraju pravca tog puta, vozila su imala kontakt pri velikoj brzini", kaže za "Blic" izvor iz policije.

Ono što je za sada poznato jeste da se "opel" kraljevačkih tablica, kojim je upravljao 20-godišnji Nikola G. uporedo kretao sa "pežoom" niške registracije, za čijim volanom je bio Marko D. (23). U "opel astri" su pored vozača Nikole G. bile i maloljetnice Kristina M., Aleksandra Č. (15), Katarina R. (16), Anastasija O. (17) i 18-godišnja Ena C. Automobili su se sudarili, a koliko je udarac bio silovit potvrđuje to što su se i "opel" i "pežo" prevrnuli, a da su Kristina i još jedna njena drugarica proletjele kroz staklo automobila.  

"Radili smo noćnu smjenu, kada se začuo jak prasak. Izletjeli smo na ulicu i vidjeli dva auta u udesu, povrijeđene, krv... Nevjerovatno brzo su vozili", rekao je jedan radnik sa obližnje pumpe.

Nakon sudara svi povrijeđeni su prevezeni u Opštu bolnicu "Studenica" u Kraljevu, da bi kasnije dvije najteže povrijeđene djevojke, među kojima je i Kristina M., bile prebačene u Kragujevac. Nažalost, Kristina je uprkos naporima ljekara preminula. Njeni roditelji odlučili su da doniraju njene organe, a zahvaljujući njihovoj humanoj odluci, organe ove učenice dobilo je troje pacijenata. Jedan bubreg je presađen malom pacijentu u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, a drugi bolesniku u Kliničkom centru Srbije. U KC Srbije obavljena je i transplantacija jetre, čime je spasen život još jednom pacijentu. Roditelji su htjeli da doniraju i Kristinino srce, ali ono nije bilo podobno za transplantaciju.

Vozili čak 150 km/h

Poslije ove saobraćajne nesreće pojedini mediji prenijeli su izjave očevidaca koji su naveli da se skala koja pokazuje brzinu u "pežou" zaustavila na 140 km/h, dok je na "opel astri" ostala na 150 km/h. Poslije sudara urađen je i alko-test obojici vozača i utvrđeno je da je Nikola G., koji je prevozio pet djevojaka u automobilu, imao 0,2 promila alkohola u krvi. Drugi vozač, Marko D., bio je potpuno trijezan.


Ilegalne ulične trke u Srbiji

Prije devet mjeseci, Milan Nikolić (25) i njegova djevojka Nataša Belčević (21) poginuli su u džipu kojim su se u tri sata, na uglu Mirijevskog bulevara i Višnjičke ulice, u Beogradu, zakucali u autobus gradskog prevoza. Povrijeđeni su vozač autobusa i putnica, a očevici su naveli da su prije same nesreće vidjeli dva automobila kako se trkaju u punoj brzini iz pravca grada ka Višnjici.

Krajem prošle godine, Ostoja Gagić (29) poginuo je u Povrtarskoj ulici u Futogu dok se na motoru trkao sa dvojicom drugova koji su bili u automobilu.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.