Sirijac i dva Alžirca

Tri migranta protjerana iz BiH

  • 12.07.2019. 19:35

Tri migranta biće protjerana iz BiH, jer predstavljaju bezbjednosnu prijetnju. Sirijac i dva Alžirca su u više navrata bili nasilni i remetili javni red i mir. 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kantona Sarajevo kažu, prije dva dana su sarajevski policajci pronašli još 129 ilegalnih migranata. Najviše ih je prebačeno u prihvatni centar “Ušivak”. Trojica bezbjednosno opasnih su zadržana u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

“110 pronađeno na autobuskoj i željezničkoj stanici u Sarajevu, a 22 na autobuskom terminalu Ilidža. Sveukupno, dakle, od mjeseca marta 2018. godine kada si na područje kantona Sarajevo počeli pristizati migranti učinjeno je 80 krivičnih djela koja su počinili, gdje su, dakle, počinili migranti", kaže Suvada Kuldija portparol ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo.

Iz dana u dan sve je veći priliv migranata i u Unsko – sanskom kantonu. Kapaciteta više nemaju. Kažu, u proteklih sedam dana je gotovo svake noći pristizalo minimalno 100 migranata. Sada ih na ovom području ima oko 5.000. Bezbjednosna situacija je u posljednje vrijeme nešto mirnija. Većih incidenata, kažu, nije bilo.

“Mogu reći da još uvijek pored pojedinačnih incidentnih situacija koje povremeno imamo, ali nemamo takvu situaciju kao što smo imali možda prije mjesec – dva dana kada smo skoro svakodnevno imali ili neko krivično djelo ili slučajeve narušavanje javnog reda i mira. Sada to možemo govoriti o nekim sporadičnim slučajevima koji se drže pod kontrolom”, kaže Ale Šiljdedić iz ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Čitav svijet se suočava s migrantskom krizom. I dok ima onih koji predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, veliki broj  migranata strada na putu ka boljem životu. Stravične slike  danas su stigle iz Meksika, gdje su otac i sin brutalno napadnuti na svom putu prema SAD-u. Kada su ih pronašli, otac je već bio mrtav, a dječak se jedva držao u životu.

Тагови: