Presuda Suda BiH

Tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

  • 17.04.2019. 13:35

Sud BiH osudio je Muniba Ahmetspahića na tri godine zatvora zbog ratovanje u Siriji, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je potpisao sa Tužilaštvom BiH.

"Vijeće je odlučilo da prihvati sporazum i smatra ga zakonitim. Sud donosi presudu za organizovanje teroristističke grupe, i to onako kako je opisano u optužnici i osuđuje ga na tri godine zatvora", rekao je predsjedavajući sudija Branko Perić. 

Prema presudi, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija "Islamske države", "DŽabhat el nusra" i "Nusra front". 

Na teret je Ahmetspahiću stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i učestvovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije, prenosi Birn. 

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je Ahmetspahić koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizovao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje. 

Optuženom će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 22. novembra 2018. godine, a sudija Perić je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da mu bude produžen pritvor. 

"Što se tiče presude, Munibe, tužilac i Sud su Vam pružili još jednu šansu da okončate ovu vrstu aktivnosti", rekao je Perić, obraćajući se Ahmetspahiću. 

Ahmetspahić je ranije pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. godine u Sarajevu pucao na američku Ambasadu. 

Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora. 

Na početku ročiša, sudija Perić je rekao i se Ahmetspahić sporazumom obavezao da će svjedočiti protiv drugih optuženih ukoliko bude potrebe. 

Tužilac Dubravko Čampara je kao razloge za potpisivanje sporazuma naveo da je Ahmetspahić u BiH došao kao invalid sa visokom amputacijom noge, te da je bio potpuno korektan u komunikaciji sa pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštvom BiH. 

Ahmetspahić je istakao da se pokajao i da je svjestan koliko je bio izmanipulisan. 

"Koliko je bilo naivno sa naše strane da donesemo takvu odluku… Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Ko hoće da se bori za pravdu neka se bori na legalan način", rekao je on. 

Ahmetspahić je uhapšen krajem novembra 2018. godine na Aerodromu Sarajevo. 

Тагови: