Akcija SIPA-e

Tona kokaina s bananama zaustavljena na putu za BiH

  • 22.02.2020. 17:35

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je dvije osobe zbog sumnje da su umiješane u krijumčarenje više od tone kokaina, vrijednog oko 50 miliona eura, koji je trebao završiti na tržištu BiH!.

Kokain je otkriven i zaplijenjen u više kontejnera jednoj luci u Italiji i bio je skriven u kutijama s bananama. Istražitelji su kontejnere vratili u opticaj, kako bi bila otkrivena njihova krajnja destinacija, i veći dio je završio u BiH, a manji u Sjevernoj Makedoniji.

Tajno praćenje

Osim dvojice državljana BiH, akcijom je obuhvaćeno više osoba iz Italije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, gdje su uhapšene četiri osobe. 

Izvor blizak istrazi kaže da je akcija pokrenuta nakon što je italijanska policija došla do podataka o krijumčarenju veće količine narkotika, koji su išli prema Balkanu, pa su organizirali tajno praćenje osumnjičenih i droge.

- U jednoj luci Italijani su zaplijenili drogu koja je bila adresirana na luku Bar u Crnoj Gori. Istražitelji su otkrili više kontejnera s kokainom, prikrivenog bananama. Pronašli su i zaplijenili 970 paketa sa 1.128 kilograma kokaina - kaže izvor blizak istrazi.

Pojašnjava da su kontejneri, nakon zapljene droge, zapečaćeni i vraćeni u opticaj.

- Kontejneri su opremljeni uređajima za praćenje i pušteni u promet kako bi ih narkodileri isporučili na željene lokacije. U njima je ostalo svega kilogram kokaina. Prvo su stigli u luku Bar, a odatle su u paletama natovareni u dva kamiona, od kojih je jedan stigao u BiH, a drugi u Sjevernu Makedoniju - pojasnio je izvor iz istrage.

Luka Miladinović, portparol SIPA-e, potvrdio je za „Avaz“ da je međunarodni lanac trgovine kokainom presječen zajedničkom akcijom pravosudnih i policijskih organa Italije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i naše zemlje.

Obavljeni pretresi

- Na području BiH, SIPA je uhapsila dvije osobe. Saslušano je više svjedoka i obavljeni pretresi više lokacija, objekata i vozila – rekao je Miladinović. 

On kaže da su uhapšene osobe predate u nadležnost Tužilaštva BiH.  No, radi zaštite istrage njihov identitet, kao i druge detalje akcije, nije mogao otkrivati. Nije mogao ni otkriti u kojem su gradu završili kontejneri u kojima se kokain nalazio.

Preko Balkana do EU

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je u zajedničkoj akciji više zemalja spriječena međunarodna trgovina većom količinom kokaina.

- Pretpostavlja se da je kokain u daljnjem transportu, preko balkanskih zemalja, bio namijenjen narkotržištu zemalja Evropske unije. U interesu istrage te operativnih aktivnosti koje se provode ne možemo davati više informacija - istakao je Grubešić.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.