Doboj

Tinejdžerke hirom napravile paniku: Svetile se roditeljima pa se udaljile od kuće

  • 07.05.2019. 08:35

Dvije trinaestogodišnje djevojčice unijele su proteklog vikenda paniku među Dobojlije i digle ih u potragu zbog navodnog nestanka. Međutim, pronalaženjem djece utvrđeno je da se radi o tinejdžerskom hiru i nestašluku.

Naime, poslije šoka zbog misteriozne smrti 15-godišnjeg Ahmeda Hidića, koji je pod čudnim okolnostima stradao 18. aprila u podnožju napuštenog kamenoloma "Lipac", Dobojlije je u subotu uznemirila vijest da su nestale dvije devojčice iz tog grada i da policija za njima intenzivno traga.

PU Doboj je prijavljen nestanak Ivane Spasojević i Mihaele Nikolić, zbog čega su alarmirali više policijskih stanica u RS, kao i Federaciji BiH. U potragu su se dali i rodbina, prijatelji Spasojevića i Nikolića, kao i đaci Osnovne škole "Sveti Sava" koju su pohađale.

U nedelju rano ujutro djevojčice su pronađene promrzle u naselju Striježevica, desetak kilometara udaljenom od Doboja, u podnožju planine Ozren. Nisu bile ničim ugrožene ni preplašene, osim što su zbog iznenadne promjene vremena bile pokisle i promrzle.

Dosadašnjom istragom je, nezvanično, utvrđeno da su učenice sedmog razreda osnovne škole neposredno pred početak nastave, nakon sedmodnevnog mini-raspusta za Vaskrs, posvađale sa roditeljima i odlučivši se na "osvetu", jednostavno udaljile od kuće. U tom istjerivanju hira i inata sa roditeljima one su isključile i mobilne telefone. Samo su ih povremeno uključivale i time onemogućavale policijsko lociranje.

Na sreću, njihova avantura je završena bez posljedica, ali su na portalima i u dobojskoj javnosti uslijedili negativni komentari. Naime, na meti kritika su novine u zakonskim propisima RS, koji se tiču odnosa roditelja i djece i zabrani njihovog kažnjavanja, pa su se javili pobornici teze da je "batina iz raja izašla".

U svakom slučaju, nakon ovog slučaja potrebna je akcija svih koji imaju zadatak da vode računa o vaspitanju djece i omladine, ne samo roditelja.

ODGOVORNI I RODITELjI

Na društvenim mrežama, među komentarima povodom ovog slučaja, pored zahtjeva da se kazne tinejdžerke, sankcije su zatražene i za njihove roditelje. Prijedlozi idu čak i do toga da roditelji treba da plate odštetu za nepotrebno angažovanje policije i svih onih koji su imali troškove u potrazi za nestalim djevojčicama, za čiji postupak, po tim komentarima, najveću odgovornost snose upravo roditelji zbog nedovoljnog i pravog vaspitanja.

Тагови: