Sud BiH

Svjedok vidio zarobljene vojnike JNA i čuo rafale

19:18, 08.11.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Vidio sam vojnike JNA u Domu policije, čuo sam rafal i vidio sam da je žuti kombi došao po tijela. Nisam vidio ko ih je ubio i ko je i gdje odvezao tijela. Tako je danas svjedočio Emir Dugalić o ubistvu zarobljenih vojnika JNA u sarajevskom Velikom parku.

Dugalić, koji je bio čuvar u Domu policije, gdje su preko puta izvršena ubistva, o dešavanjima u Velikom parku, na pitanja tužiteljike danas se slabo čega sjećao, iako postoji njegova ranija pisana izjava o ovom zločinu.

“Jeste li čuli bilo kakav razgovor, bilo kakve riječi, vi ste danas rekli da niste ništa čuli?" 
"Nikakvih razgovora nije bilo, samo sam čuo što je neko rekao što pobi ljude?“, odgovorio je Dugalić.

Nedžada Herendu, Dugajlić je pomenuo, ali samo kao nekoga koga je često viđao u blizini Doma policije, pa zbog toga odbrana nije trošila pitanja na svjedoka. Najavljuju nove svjedoke o umješanosti Herende u ubistva zarobljenih vojnika JNA.

“On nema neposredna saznanja, vi ste to čuli iz direktnih pitanja Tužilaštva, zato nismo insistirali na tome, ali doći će svedoci koji će o tome pričati,“ rekla je Adna Dobojlić, advokat Dragana Vikića.

Iako Dragan Vikić ima još jednog advokata, Adna Dobojlić, saradnica preminulog Fahrije Karkina, nastaviće da ga brani pred Sudom BiH. Advokat Jusufa Pušine, baš kao ranije Karkin, prognozira da bi saslušanje svjedoka moglo da potraje i do dvije godine. 

“Ne zavisi od odbrane, zavisi od suda, tempa, dinamike, zakazivanja ročišta, ali po mojoj procjeni bi se složio sa tom konstatacijom kolege, pokojnog kolege, Karkina,“ rekao je Nikica Gržić, advokat Jusufa Pušine.

Danas je saslušan jedan svjedok. Jedan će biti ispitan i na narednom ročištu.

U slučaju Veliki park Tužilaštvo će izvesti još 30 svjedoka pred tročlano vijeće. Naredno ročište zakazano je za sedam dana.