Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića: Kamere snimile vozila, ali ne i vozače i tablice

  • 17.12.2020. 18:19

Kamere video-nadzora snimile su crvenu opel korsu i bijeli golf 7, koji po svojim individualnim i opštim karakteristikama odgovaraju automobilima koji su tokom istrage oduzeti od optuženih, dok vozače i tablice nije bilo moguće prepoznati.

Rekao je to Gregor Kovač, sudski vještak iz Slovenije, koji je svjedočio putem video-linka u Okružnom sudu Banjaluka na suđenju optuženima za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i radnika njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića. Za ova ubistva su optuženi Benedi Ðukanović, Emil Baldo i Rodoljub Gajić.

Kovač je analizirao prikupljene video-snimke izuzete sa kamera, za koje Republičko javno tužilaštvo navodi da se na njima nalaze automobili optuženih. Kako je naveo, nijedan snimak nije zabilježio registarske tablice automobila, a nije ni bilo moguće jasno raspoznati vozača. Istakao je da bi vještačenje bilo mnogo preciznije da su dostavljeni snimci bili kvalitetniji i nije mogao potvrditi da li se radilo o muškoj ili ženskoj osobi. Takođe, kako je rekao, nije bilo moguće utvrditi ni registracije na automobilima koje su snimile kamere.

Kovač je rekao da su vidne očite jednakosti oduzete crvene opel korse zabilježene na kamerama objekata "Ruskinja" i "Blamako".

"Na četiri kamere video-nadzora usporedba sa nespornim vozilima moguća je samo po opštim karakteristikama", objasnio je Kovač. 

Advokata Dragana Stupara, koji zastupa Balda, interesovalo je kako je vještak znao da su mu dostavljeni originalni snimci,  s obzirom na to da su mu dostavljeni CD-ovi. Kovač je odgovorio da radi na osnovu povjerenja u pravosudne institucije i policiju.

"Ukoliko mislite da je neko manipulisao snimcima, podnesite krivičnu prijavu", zaključio je vještak Kovač.

Osim toga i Tatjana Savić, advokat optuženog Đukanovića, upitala koji snimak bijelog golfa je vještaku dostavljen na analizu ako se zna da je ovaj automobil pronađen tek u junu ove godine, više od godinu dana nakon ubistva Krunića i Pavlovića, a vještačenje je obavljeno u decembru prošle godine. Kovač je odgovorio da mu je dostavljena fotografija pomenutog vozila.