Sud BiH

Suđenje za silovanje trudne Srpkinje: Oštećena svjedočila bez prisustva javnosti

  • 08.12.2020. 14:38

Na suđenju Ademu Kostjerevcu, optuženom za silovanje trudne Srpkinje 1992. godine na području Zvornika, danas je ponovo svjedočila oštećena bez prisustva javnosti.

Tužilaštvo je danas kao dokaz replike uložilo izjavu koju je oštećena dala 1993. godine Centru službe bezbjednosti Sarajevo.

Sud je prihvatio prijedlog da se kao dodatni dokaz Tužilaštva sasluša djever oštećene.

U prijedlogu za njegovo saslušanje tužilac Milanko Kajganić je naveo da bi on potvrdio navode oštećene i da mu je pričala ko ju je silovao, prenosi Birn.

Na dokaz replike Tužilaštva, branilac optuženog Mirna Delalić je kao dokaz duplike navela presudu Veizu Bjeliću iz 2008. godine, koji je nakon priznanja krivice za silovanje osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH tereti Kostjerevca da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH, od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatvorena u podrumu kuće u selu Bajrići.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм