Okružni sud u Istočnom Sarajevu

Suđenje za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića

  • 14.10.2020. 18:49

Slaviša Jurešević i sedmorka optužena za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića iz Vlasenice, pred lice pravde će u jednom postupku. Tako su se danas i pojavili u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, a prvi put oči u oči, nakon više od godinu dana susreli su se i Vasiljevićem koji je svjedočio. 

Pitanja za Vasiljevića imao je samo advokat Slaviše Juroševića, za kojeg Vasiljević tvrdi da je organizator napada u kojem je u noći drugog juna prošle godine brutalno pretučen. Udarci šipkama po glavi i nogama bili su kobni za Vasiljevića koji je za dlaku izvukao živu glavu. 

"Vi ste vidjeli i pokušaj advokata da minimizira taj slučaj kroz povrede, kroz neke smiješne pokušaje kakvo je bilo osvjetljenje, da li sam ih sve vidio da li nisam, ali dobro to je već nešto što sam ja očekivao. Ja ne tražim da se ti ljudi poubijaju, da se postreljaju, da se osude na doživotne kazne. Ja samo tražim da se osude u okviru zakona, a zakon je jasan. To je organizovana grupa, svi oni su povratnici u izvršenju krivičnih djela", kaže Slobodan Vasiljević.

Pitanja nisu imali ni Miljan Milić, Stefan Radovanović, Stevan Garić, Neboјša Petković, Milutin Kandić, Goran Čalmić i Neboјša Ozimković. Nijem je ostao i Jurošević. Nakon što je objelodanio sve dokaze protiv sedmorke na čelu sa Juroševićem, Vasiljević kaže da od pokušaja sklapanja sporazuma i priznanju krivice neće biti ništa. 

"Ono što je indikativno oni svi pokušavaju sad da sklope sporazum o priznanju krivice, ali ja to svakako neću dozvoliti u toj mjeri u kojoj se ja budem pitao, a pitam se dosta. Tako da niko u moje ime ne može zaključivati nikakve sporazume koji neće zadovoljiti određeni minimum zatvorskih kazni koje su predviđene jer i sam taj sporazum ima neke svoje minumume ispod kojih se ne može i svakako toneću dozvoliti", kaže Vasiljević. 

U optužnici koja je podignuta prošle godine detalji napada na Slobodana Vasiljevića ispred dvorišta pravoslavne crkve u Šekovićima, su jezivi.  U njoj piše da je dio optuženih sačekao da Vasiljević, kobne večeri, izađe iz parohijskog doma. Milić je prvi prišao Vasiljeviću i iz svoјe јakne izvadio metalnu šipku, koјom јe Vasiljevića udario u glavu, usljed čega јe ovaј pao na asfalt, a Milić i Radovanović su nastavili da ga zaјedno udaraјu, i to Milić metalnom šipkom i nogama, a Radovanović nogama, navodi se u optužnici. 

U tom trenutku, navodeno je u optužnici, do Vasiljevića, koјi јe ležao na asfaltu, dotrčao јe Јurošević, zaјedno sa Garićem, Petkovićem, Kandićem i Čalmićem, koji su nastavili sa brutalnim premlaćivanjem. Vasiljević je zadobio teške povrede, nakon čega je završio u komi.