Banjaluka

Suđenje policijskim inspektorima: Informatičari MUP Srbije nisu mogli da otvore mobilni Jelene Florjan

  • 26.01.2021. 17:18

Stručnjak za elektronska i informatička vještačenja Andrija Petrović iz Beograda nije mogao da pročita podatke iz telefona "šaomi", koji je prema dokazima tužilaštva oduzet od optužene Jelene Florjan, jer je uređaj bio zaključan šifrom.

Stručnjak za elektronska i informatička vještačenja Andrija Petrović iz Beograda nije mogao da pročita podatke iz telefona "šaomi", koji je prema dokazima tužilaštva oduzet od optužene Jelene Florjan, jer je uređaj bio zaključan šifrom.

Ovaj vještak je juče putem vidio linka iz Višeg suda uz Beogradu iznio  zapisnik o vještačenju telefona i računara oduzetih od Florjan i optuženog Nenada Grujića. Florjan i Grujić, suspendovane inspektore Policijske uprave Banjaluka, Republičko tužilaštvo tereti za traženje i uzimanje mita od 30.000 KM od direktora Srednjoškolskog centra Branislava Vidića.

"Telefon "šaomi" je bio zaključan šifrom i nismo mogli da mu pristupimo jer je postojala bojazan da se sve izbriše", rekao je Petrović u u svjedočenju koje je video linkom prenošeno u banjalučki Okružni sud.

On je u računarima, na kojima su bili korisnički nalozi Florjanove i Grujića,  pronašao  dokumenta o Vidiću. Pojasnio je da su se  odnosila na postupanje policijskih službenika, saslušanja i druge radnje.

" Na računaru "lenovo" bilo je nekoliko korisnika, među kojima i jelena.florjan. Na njemu je bio 41 aktivan i šest obrisanih fajlova i odnosili su se na Vidića. Bila su i dva mejla poslana sa nenad.grujic@mup.rs koja su se odnosila na Vidića. Na drugom "simens računaru", među imenima korisnika bilo je ime grujić.nenad. Na hard disku su bila dva dokumenta koja su se odnosila na Vidića", kazao je Petrović i dodao da ne zna šta je sve pisalo u dokumentima niti ih je isprintao, ali da sve ima u elektronskom obliku.

Republički tužilac Goran Glamočanin je rekao da će sudu priložiti hard disk sa dokumentima, ali se odbrana optuženih tome protivila i tražila je dokumente u pisanom obliku.

Predsjednik vijeća, sudija Branimir Jukić prihvatio je prigovor i kazao tužiocu da za sledeći pretres pripremi sva dokuemnta u pisanom obliku. Advokati optuženih, Željko Višić i Miljkan Pucar prigovorili su zakonitosti vještačenja Petrovića i istakli da to za njih  nije nalaz jer on nije na listi sudskih vještaka.

Dugogodišnji inspektor na privrednom kriminalu i radnik koelga optužene Florjan, Gojko Bojinović u sudu je potvrdio da je na njeno traženje potpisao zapisnik o saslušanju tada osumnjičenog Vidića, ali da nije učestovovao u njegovom sastavljanju.

"Jelena mi je lani početkom februara rekla da da ima stranku i upitala me da li bih mogao da potpišem zapisnik. Sa njom je na ispitivanju osumnjičenog bio drugi kolega i negdje je morao da ide, pa me je zvala da se potpišem na mjestu zapisničara", kazao je Bojinović.

Dodao je da se ne sjeća da li je zapisnik bio već sačinjen ili ne, ali zna da mu ga je donijela Florjanova.

"Kada  sam  ušao u kancelariju vidio sam  Branislava Vidića koji je kod nas poslednjih deset godina često bio, što po osnovu prijava protiv njega, tako i na osnovu prijava koje on podnosio. Zapisnik nisam detaljno čitao. Pitao sam Vidića o čemu se radi, a on je rekao o nekim radnim odnosima", kazao je Bojinović.

Pojasnio je i način izuimanja dokumentacije u predmetima, te kazao da ju od lica protiv koja se vodi istraga znaju tražiti pisanim zahtjevom, ali i putem telefona i lično.

Na pitanje sudije Branimira Jukića, da li sačinjavaju zapisnik kada putem telefona zahtjevaju dostavljanje dokumentacije, Bojinović je odgovorio da nekad to rade, a nekada ne.

"Da li je uobičajeno da dokumentaciju preuzimate u kafani?", nastavio je sa pitanjima sudija, na šta je Bojinović rekao da nije.

Grujića i Florjanovu optužnica terete da su od Vidića tražili 30.000 KM mita, a zatim uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.

Novac

Branilac optužene Jelene Florjan Miljkan Pucar tražio je od suda da bude vraćen novac koji je tokom istrage oduzet od nje.

"Podnijeli smo zahtjev za vraćanje novca i znamo da je finansijska istraga završena, a imamo dokaze o porijeklu novca", kazao je Pucar.

On je "Glasu Srpske" pojasnio da se radi o od oko 20.000 KM koji potiču od kredita koji je Florjanova ranije podigla.