Za zločine nad Srbima

Suđenje Atifu Dudakoviću: Odbrana uvjerena da će oboriti optužnicu

  • 22.04.2019. 19:13

Nakon što je Tužilaštvo, prije sedam dana, iznijelo uvodne riječi u slučaju Dudaković, danas je to učinila odbrana.

Advokat Asim Crnalić uvjeren je da će odbrana dokazati da od 13. septembra, do polovine novembra 1995. godine, nije postojao sistematski napad na civile srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta. Dokazaće, uvjerava Crnalić, da operacija "Sana 95." nije počela pod Dudakovićevom komandom. 

"Osim navoda da je cilj akcije "Sana ’95" bio ubijanje civilnog stanovništva, Tužilaštvo nema nijedan dokaz da je to bio plan akcije "Sana ’95". Odbrana će dokazati da država BiH nikada nije planirala ubijati Srbe na ovom području", istakao je Asim Crnalić, branilac Atifa Dudakovića.

Bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH, zajedno sa još 15 pripadnika, sudi se za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine. Tužilaštvo BiH ih tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. Crnalić je na početku današnjeg izlaganja zamjerio da je sadržaj optužnice, koju je Tužilaštvo izložilo 15. aprila, ostavilo "očigledan utisak na sud".

"Ostavilo je utisak na sud, na optuženike i odbranu i sredstva javnog informiranja koja su pratila suđenje", istakao je Crnalić, na šta mu je odgovorila Željka Marenić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

"E pa sad moraću ovam odmah reći što se tiče utiskana suda nemojte zaključivati na prečac. Hajte dalje", naglasila je Željka Marenić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

"Zadatak je odbrane da koristeći svoje pravo na uvodno izlaganje minimalno neutralizira proces", istakao je Crnalić.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. maj.