Bivši sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu

Sudiji 16 mjeseci zatvora jer je kćerki omogućio kupovinu stana za trećinu njegove cijene

  • Извор: Српскаинфо
  • 20.10.2021. 17:55

Dragan Borovčanin (69) bivši sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu osuđen je danas u banjalučkom Okružnom sudu na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i četiri mjeseca.

Borovčanin je osuđen, jer je prekršio zakon postupajući kao sudija u postupku prodaje imovine.

Borovčanin je tokom postupka prinudnog izvršenja koji se vodio pred Okružnim privrednim sudom u Istočnom Sarajevu prodao stan svojoj kćerki za trećinu njegove tržišne vrijednosti koja je iznosila 55.000 maraka.

Sudija Posebnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka Blagoja Dragosavljević u obrazloženju presude je naveo da je optuženi Borovčanin potpuno svjesno prekršio zakon.

„Optuženom je kao sudiji bilo poznato da imovinu u predmetu izvršenja nije smio prodati članovima svoje porodice“, istakao je sudija Dragosavljević.

Podsjetio je kako je odbrana ukazivala na to da je Borovčanin mogao postaviti neku drugu osobu, kao kupca stana.

„Zakon je jasan i kaže da kćerka sudije nije smjela učestvovati sve dok je postupak vodio njen otac“, objasnio je sudija banjalučkog Okružnog suda Blagoje Dragosavljević.

Kao otežavajuća okolnost na strani sudije koji je u međuvremenu suspendovan sa posla, uzeto je to što je bio istrajan da svojoj kćerki proda stan.

Tako je Borovčanin zaprijetio i tužbom Geodetskoj upravi RS, ukoliko ne izvrši upis novog vlasnika, odnosno njegove kćerke u javne knjige.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva teretila je Borovčanina da je 7. avgusta 2020. godine, postupajući kao sudija Privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, svojoj kćerki omogućio kupovinu jednosobnog stana za jednu trećinu tržišne vrijednosti.

U optužnici se navodi da je sudija na taj način direktno prekršio odredbu Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica, odnosno preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici.

„U optužnici se navodi da donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381 KM“, navedeno je u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.


Тагови: