Nesuglasice u instituciji koja je naslijedila Tribunal

Sudije se bombarduju podnescima, procesi čekaju!

  • 23.10.2018. 10:11

Haško tužilaštvo usprotivilo se isključivanju američkog suca Teodora Merona iz žalbenog vijeća koje će izreći pravosnažne presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. 

Prije najnovije komplikacije presuda Karadžiću je bila najavljena za decembar, ali je pitanje hoće li se zbog najnovije haške svađe rokovi ponovno morati produžiti. Presuda Mladiću očekuje se iduće godine.

Povlačenje Amerikanca Merona prvo su tražili advokata Ratka Mladića, jer ga smatraju pristranim, i tome je udovoljio francuski sudija Žan Klod Antoneti, koji je donio odluku o isključenju tri suca jer su se bavili Mladićem u drugim haaškim slučajevima. 

Nakon toga je 88-godišnji Meron sam odlučio da se povuče iz drugog žalbenog postupka, onog protiv Radovana Karadžića. Imenovao je i svoju zamjenu i oko toga se sukobio s Antonetijem. Tužilaštvo ipak smatra da su u krivu i jedan i drugi, i traži poništenje odluke o povlačenju Merona i druge dvojice sudija iz slučaja Mladić, upozoravajući da je ta odluka bez presedana u istoriji Haškog suda.

Tužilaštvo smatra da je odlukom o povlačenju trojice sudija Antoneti stvorio atmosferu nestabilnosti na sudu, tim prije što se Meron nakon toga sam povukao iz procesa Radovanu Karadžiću, samo nekoliko mjeseci prije izricanja presude.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić su odvojeno pred Haaškim sudom osuđeni za ratne zločine. Mladić je u novembru prošle godine osuđen na doživotni zatvor, a Karadžić 2016. godine na 40 godina zatvora: Mladićev postupak je u predžalbenoj fazi, a Karadžićev u žalbenoj i presuda bi mu trebala biti izrečena u decembru. Nakon Mladićeve presude, Haški sud (ICTY) je prestao s radom, a nekoliko nedovršenih slučajeva preuzeo je Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove, koji sudi i za zločine u Ruandi. Meron je predsjednik tog Mehanizma, a Antoneti po rangu drugi iza njega.

Je li se Meron smio izuzeti?

Sudije i tužioci od ljeta se bombarduju podnescima. Čini se da su u sukobu francuski sudac Žan Klod Antoneti, poznat po tome što je sudio šestorci za Herceg-Bosnu, ali i po tome što je uspio privesti kraju suđenje Vojislavu Šešelju, koji je prije toga izludio nekoliko drugih sudija. Meron je dugogodišnji predsjednik Haškog suda.

Neki ga prozivaju zbog iznenađujućeg niza oslobađajućih presuda na kraju rada Haškog suda. Zajednički im je slučaj Šešelj: Antoneti je Šešelja 2016. oslobodio, a onda ga je Meron u aprilu ove godine u žalbenoj presudi osudio na 10 godina zatvora. U Šešeljevom Žalbenom vijeću sjedio je portugalski sudija kojeg je Meron sada imenovao za svoju zamjenu u procesu protiv Karadžića.

Po podnescima izgleda da su Meron i Antoneti, Amerikanac i Francuz, zaratili oko tog portugalskog suca. Istog dana, 27. septembar, Meron je potpisao svoje povlačenje i naveo da će ga zamijeniti Portugalac Ivo Nelson de Caires Batista Rosa. 

“Ne, nisi bio ovlašten za to, povuci to imenovanje”, piše Antoneti. U sukob se upliće i tužilaštvo, koje traži da se stvar vrati na početak, i da se povuče odluka o izuzeću Merona i još dva suca u slučaju Mladić.

Mali broj sudija

Mladićevi advokati uspjeli su u zahtjevu da se iz žalbenog procesa isključe iskusni suci Meron, Carmel Agius i Liu Dakuin, i to zbog moguće pristranosti. Mladićevi advokati istakli su da je Meron sjedio u 13 žalbenih vijeća i predsjedao u njih šest u kojem su se razmatrale činjenice relevantne i za slučaj Mladić.

Nakon toga je Karadžić 25. septembar tražio Meronovo povlačenje. Umjesto da na taj zahtjev odgovori Žan Klode Antoneti, koji je kao najstariji nakon Merona odgovorio i na prethodni zahtjev za Meronovo izuzeće, potez je povukao Meron. Teodor Meron je dva dana kasnije, 27. septembra, objavio da se povlači iz slučaja Karadžić, ali ne zato što se smatra pristranim nego zato da se ne bi odugovlačio postupak Karadžiću zahtjevima za njegovo izuzeće.

Meron je objavio da se povlači, navodeći kako prihvata argument da se činjenica da je sudio u sličnim postupcima protiv nižerangiranih osoba tretira kao temelj za postojanje pristranosti. Istoga dana, 27.septembra, donio je nalog da na njegovo upražnjeno mjesto u Žalbenom vijeću dođe portugalski sudac Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Drugi suci u slučaju Karadžić su William H. Sekule, Vagn Pruesse Joensen, Jose Ricardo de Prada Solaesa, Graciela Susana Gatti Santana. Sudac Sekule je među ostalim bio član Žalbenog vijeća kod donošenja pravosnažne presude srpskom generalu Zdravku Tolimiru za zločin u Srebrenici, pa bi se po istoj logici moglo tražiti i njegovo izuzeće. Zbog malog broja haških sudija, gotovo je nemoguće naći nekog ko nije sudio u povezanim postupcima.

Beogradski mediji prenose nagađanja kako bi Antonetijeve odluke mogle dovesti do oslobađanja Ratka Mladića, no to je gotovo isključeno, jer u Žalbenom postupku se ne sudi ispočetka, nego se rješavaju uglavnom proceduralne žalbe.

Trenutno Mladićevo Žalbeno vijeće vodi sutkinja iz Zambije Prisca Matimba Nyambe, članovi su Aminatta Lois Runeni N’gum iz Zimbabvea, Gberdao Gustave Kam iz Burkine Faso, Seymour Panton s Jamake te Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande. Samo posljednje dvoje sudija je iz starog žalbenog vijeća. Mladićevim advokatima Zambije koja se protivila osuđujućoj prvostepenoj presudi generalu Tolimiru za zločin u Srebrenici. Ostali nemaju iskustva s ICTY-ja, ali su sudili na sudu UN-a za ratne zločine u Ruandi.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)