Afera "Respiratori"

Suđenje Novaliću i ostalima: Svjedočili zaposleni u Agenciji za lijekove

  • Извор: СРНА
  • 29.09.2021. 14:05

Član stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Harun Avdagić ispričao je danas na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim optuženim za spornu nabavku respiratora, da ga je iz kabineta predsjednika entitetske Vlade zvao muškarac u vezi sa dobijanjem dozvole za uvoz medicinske opreme.

Avdagić je rekao da je moguće da ga je zvao Hasan Ganibegović iz Novalićevog kabineta kojeg je uputio na glavnog farmaceutskog inspektora u Agenciji Indiru Fazlagić, koja je, takođe, danas svjedočila.

Fazlagićeva je potvrdila da ju je, u vezi sa dobijanjem dozvole zvao Ganibegović, prenose federalni mediji.

Prije saslušanja svjedoka, tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukelić je rekao da je Tužilaštvo od Suda BiH dobilo pet podnesaka od Edite Kalajdžić u kojim navodi da je sa njenog mobilbog telefona, koji je deponovan u Tužilaštvu, korištena viber aplikacija upućena prema licima koje ona poznaje.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.