Banjaluka

Sud odlučio: Goran Roso u pritvor, Martini zabrana kretanja

  • 17.07.2020. 19:08

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesčni pritvor za Gorana Rosu, i mjere zabrane uz oduzimanje dokumenata Martini Roso, koji su uhapšeni juče u akiciji banjalučke policije kodnog naziva "Parma 2".

Nakon višečasovnog ispitivanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka utvrđeno je da postoji osovana sumnja da su Goran i Martina Roso počinili krivična djela falisifokavnje i prevaru, dok im se pijedinačno na teret stavljaju i druga krivična djela. 

Goran Roso se sumnjiči i da je neovlašteno pristupio zaštićenom kompujteru, a kako ATV saznaje Roso se lažno predstavljao na društvenim mrežama preko kojih je slao prijeteće poruke policijskim službenicima. Lažno se, i to kao zubarka, predstavljala i njegova supruga Martina Roso koja je sa falisifkovanom diplom stomatološkog fakulteta u Sarajevu, otvorila i stomatološku ordinaciju VDH Dental u Banjaluci. 

Iz Tužilaštva poručuju da su mjere pritvora predloži zbog bojazni da bi osumnjičeni mogli uništiti dokaze. 

"Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja opasnosti od bjekstva, zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponovoti krivično djelo", saopštili su iz Okružnog javnog tužilaštva. 

Šokantno je i to što je prilikom pretresa policija zaplijenila helikopter, veću količinu novca, uređaje za ometanje, prislušne uređaje, više mobilnih telefona i sim kartica. Helikopter je privremeno oduzet, i nalazi se u prostorijama MUP-a. Bračni par je helikopter koristio za svoje potrebe, čime su se pohvalili i na društvenim mrežama. Kako nezvanično saznajemo, usluge prevoza nudili su i za novac. 

"Radi se ovdje o onome što sada imamo u vezi helikoptera da on nije ni registovan ni korišten na zakonski način i iz tog razloga je privremeno oduzet. U narednom periodu Tužilaštvo će se svakako uključiti i preuzeti dalje rad sa policijom po tom pitanju i imaćemo svakako epilog svih tih informacijama", rekao je Dragan Lukać, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Da helikopter nema ispravne dokumente, potvrdili su za ATV i iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. VDH Helikopteru od aprila je suspendovana Potvrda o provjeri dozvole za letenje.

"Rješenjem od 28.04.2020. godine Odsjek za plovidbenost vazduhoplova BHDCA suspendovao je Potvrdu o provjeri dozvole za letenje na navedenom vazduhoplovu zbog neispunjavanja regulatornih zahtjeva. Takođe, BHDCA je prošle godine, od MUP-a Republike Srpske zaprimila izvještaj o događaju koji utiče na bezbjednost letenja, a u kome je učestvovao navedeni vazduhoplov. U izvještaju je navedeno da je helicopter izvršio nenajavljeno slijetanje na livadu, nakon čega je BHDCA sprovela postupak utvrđivanja činjeničnog stanja i upozorila pilota na poštovanje procedura i postupaka pri izvršavanju letačkih operacija", saopštili su iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

O spornom helikopteru VDH gazela ATV je istraživala još prošle godine, kada je otkriveno da je  kompanija VDH aero, čiji je vlasnik biznismen Dalibor Višić, nudila usluge medicinskog transporta pacijenata, a da za to nije imala potrebne dozvole. Uz sve to, VDH aero je nudila svoje usluge i posredstvom jedne privatne medicinske klinike, koja je helikopterski transport pacijenata oglašavala i putem bilborda, a cijena transporta iznosila je 2.000 eura. Nakon što je ATV objavila da helikopter nema potrebnu dokumentaciju, u priču su se uključili Inpsektorat i MUP Srpske koji su izuzeli dokumnetaciju, i naredili uklanjanje bilborda.
 

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок