Najopsežnija potraga za dječakom do sada

Stotinu spasilaca pretražuje rijeku Bosnu

09:41, 18.05.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Stotinu spasilaca i mještana započelo je do sada najopsežniju pretragu rijeke Bosne s ciljem pronalaska šestogodišnjeg dječaka kojem se nakon pada u nabujali potok u mjestu Begov Han gubi svaki trag.

Pripadnici gorskih službi spasavanja Žepče, Zavidovići i Sarajevo, Kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite, SNIK Atom te desetine mještana danas će pretražiti teren od osam kilometara kako bi pronašli šestogodišnjaka koji je nesrećnim slučajem pao u nabujali potok.

Na brifingu za pripadnike današnje akcije je rečeno da je područje podijeljeno po zonama te da će timovi pretraživati svoja područja detaljno pregledajući svaki metar.

Rijeka Bosna na pojedinim mjestima je deset metara niža od vodostaja koji je zabilježen kada je dječak pao u potok koji se ulijeva u rijeku Bosnu.

Admir Bajrektarević, načelnik GSS Zavidovići i vođa današnje akcije je naglasio da spasioci obrate pažnju na detalje na obalama Bosne i nakupljenim deponijama otpada uz rijeku.

– Cilj je pretresti sve i paziti na mještane koji i na improvizovane načine pregledaju Bosnu – kazao je Bajrektarević.

Na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite Republički zavod civilne zaštite Republike Srpske pružio je podršku u pregledu područja Bosne u Republici Srpskoj te će o svim detaljima informisati FUCZ.

Akcija će trajati sve dok vremenski uslovi budu dozvoljavali aktivnosti na vodi i pored vode.