"Samo želimo istinu"

Stigao obdukcioni nalaz Dragane (34) koja je iskrvarila na smrt nakon porođaja

16:35, 24.09.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Obdukcioni nalaz Zavoda za sudsku medicinu koji je trebalo da odgovori šta je uzrok smrti Nišlijke Dragane Savić (34), preminule 24. avgusta ubrzo nakon što se porodila, nije riješio misteriju jer je potvrdio navode njenih najbližih da je bila potpuno zdrava.

Nalaz na koji je čekalo mjesec dana, danas je sa niške Klinike za ginekologiju preuzeo njen suprug Boris, kojeg je mnogo pogodilo to što iz njega nije saznao ništa, piše Telegraf.

– U nalazu piše samo šta su radili tokom obdukcije, stanje organa i to da joj je srce stalo. Nisam medicinski obrazovan, ali sam očekivao da će Zavod za sudsku medicinu ustanoviti šta je uzrok smrti. Doktor Bojan Lukić, od koga sam dobio nalaz kazao mi je da joj nije bilo spasa… Rekao je da joj je krv tekla kao iz slavine, ali mi nije objasnio otkud toliko krvarenje odjedared. Svi ovi nalazi, pa i obdukcija pokazuju daje bila zdrava, i ja neću odustati dok ne saznam da li je neko pogriješio tokom Draganinog porođaja – kaže ožalošćeni suprug.

Patološki nalaz željno je iščekivao i Draganin otac Bora Zlatković.

– Nisam više mogao da čekam pa sam juče samoinicijativno otišao u Zavod za sudsku medicinu. Rečeno mi je da je nalaz poslat na Ginekološku kliniku i Boris je danas otišao da ga uzme. Strašno mi je teško što i dalje ništa ne znam osim da je iskrvarila na smrt. To mi nikako nije jasno, mi smo zdrava porodica, ja trideset godina nisam otišao kod ljekara, Dragana je takođe bila dobrog zdravlja. Dobro je podnosila trudnoću, svi pregledi su pokazali da nema nikakvih problema – tvrdi otac preminule porodilje.

Ono što ga najviše boli je to što smatra da je Dragana možda mogla da bude spasena.

– Od sedam sati pa do 22.30 nam je nekoliko puta telefonirala pa znam da niko nije bio kraj nje. Sve vreme se žalila da krvari, nije mi jasno zašto neko ništa nije preduzeo tokom više od tri sata… Trebali su da zovu vaskularne hirurge, da je šalju za Beograd… šta god. Kada su primijetili da je iskrvarila, bilo je prekasno – priča Bora.

Bojan Lukić, direktor Ginekološko akušerske klinike, koji je po sopstvenim riječima, bio uključen u Draganin porođaj, takođe je kazao da je obducentski nalaz manjkav.

– Iz nalaza proizilazi da pacijentkinja nije imala nikakvih bolesti. Uz nalaz nije priložen zaključak obducenta tako da nema jasnog objašnjenja zbog čega je nastupila smrt – kazao je Lukić koji je novinara Telegrafa uputio na Zavod za sudsku medicinu radi objašnjenja zašto nedostaje zaključak.

Međutim, Goran Ilić, direktor ove ustanove koji nam je danas potvrdio da je nalaz uputio na Ginekološko akušersku kliniku, više se nije javljao na telefon.

Kako je ranije kazao Lukić, nakon obdukcije, komisija za provjeru stručnog rada bi trebalo da se izjasni šta se desilo.

Iza Dragane ostale su beba Tara i jedanaestogodišnja kćerka Jana.