Smederevo

Stefana tukli pred rođenim bratom dok ga nisu ubili

  • 27.05.2020. 16:18

VIŠE javno tužilaštvo u Smederevu, kako "Novosti" saznaju, podiglo je optužnicu protiv Nikole B. (20) i Mitra P. (20) iz Velike Plane zbog prebijanja nasmrt Stefana Filića (18). Tužilaštvo ih tereti za teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora pa do doživotne robije. Sada predstoji ispitivanje optužnice, a ukoliko je Viši sud u Smederevu potvrdi, biće zakazano suđenje.

Nikola B. i Mitar P. optužnicom se terete da su 2. februara u Velikoj Plani, ispred kluba "Brodolom", bez povoda pretukli Stefana, koji je bio u društvu svog šesnaestogodišnjeg brata. Kako se tvrdi, mladića su više puta udarili pesnicama u glavu, poslije čega je pao na zemlju. Dok je ležao, kako se navodi u optužnici, Nikola B. ga je šutnuo nogom u glavu. Stefan je odmah prebačen u bolnicu, gdje je preminuo 30 sati kasnije.

Poslije obdukcije i vještačenja povreda, koje su obavili ljekari Instituta za sudsku medicinu, ustanovljeno je da su udarci u glavu bili fatalni.

- Vještačenje je pokazalo da je Stefan preminuo od posljedica razarajućih, nasilnih povreda moždanih centara i izliva krvi u mozak, odnosno da su udarci koje je zadobio za ishod imali smrt. Na osnovu ovoga, okrivljeni se terete za krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu - rečeno je za "Novosti" u Višem tužilaštvu u Smederevu.

Sve se odigralo u ranim jutarnjim satima dok su Stefan i njegov brat, sa još nekoliko maloljetnika, čekali taksi ispred kluba kako bi otišli kući u Staro Selo. Iz kluba su izašli Nikola B. i Mitar P. i bez razloga počeli da maltretiraju Stefanovog brata. Kako je navedeno u optužnici, Stefan se umiješao i zamolio ih da ga ostave na miru, ali su oni nasrnuli na njega i počeli da ga tuku.

Nikola B. i Mitar P.

Stefan je u palanačku bolnicu stigao bez vitalnih funkcija, i odmah je prebačen u Urgentni centar, ali i pored svih napora ljekara, nije dolazio svijesti.

Napadači su pobjegli sa lica mjesta, a uhapšeni su nekoliko sati kasnije. U početku im se na teret stavljalo krivično djelo nanošenje teških tjelesnih povreda. Poslije Stefanove smrti, slučaj je preuzelo smederevsko Više tužilaštvo i pokrenulo istragu zbog teškog ubistva, a kvalifikacija nije promjenjena ni u optužnici.

Nikola B. je na saslušanju pred tužiocem djelimično potvrdio događaj, ali je to predstavio tučom. Mitar P. je negirao umješanost. Podvrgnuti su neuropsihijatrijskom vještačenju, jer su tog jutra bili pod uticajem alkohola. Rezultat je da su bili umanjene uračunljivosti, ali ne bitno.

Prebijanje je, inače, snimila kamera kluba "Brodolom", a snimak je u Tužilaštvu. Osim šest svjedoka, pred tužiocem je o kobnoj noći svjedočio i maloljetni brat pokojnog mladića, kao i njihov otac Nenad Filić.

Stefan je bio maturant i odličan učenik srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani. Građani Velike Plane, nakon ubistva, organizovali su protestno okupljanje, a školska uprava i drugovi su, u znak sjećanja, posadili drvo u dvorištu škole i objavili dokumentarni film o Filiću.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија