Problem je što je sa životinja prešao na čovjeka

Srpski naučnik tvrdi: Dok napravimo vakcinu, koronavirus će već nestati

  • 13.02.2020. 09:12

Praviti vakcinu protiv koronavirusa nije potrebno. Uvjeren sam da će, dok se vakcina otkrije, taj virus nestati i neće biti prenosilaca, kaže za "Novosti" naučnik Vladimir Brusić, koji učestvuje u istraživanju i pronalaženju vakcina na institutu u okolini Šangaja.

Brusić je bioinformatičar svjetskog glasa i jedan od naših najcitiranijih naučnika u svjetskim krugovima. Radio je na vakcini za SARS u Singapuru i vakcini protiv svinjskog gripa na Harvardu, zatim je otišao u Kazahstan, a poslije toga u Kinu.

- Za pravljenje bezbjedne vakcine protiv koronavirusa potrebno je nekoliko godina - uvjeren je Brusić. - Nema smisla praviti je kad epidemija prođe, a problem je i što virusi mutiraju i ne znamo kako će ovaj izgledati u budućnosti. Virusi mijenjaju svoje proteine, a vakcina funkcioniše tako što naša bijela krvna zrnca i imuni sistem prepoznaju bolest koju smo već ranije imali. Može, međutim, da se napravi generalna vakcina koja će imati djelimičnu zaštitu, tako da se smanjuje infektivnost. Ali najvažnije je obrazovanje stanovništva, da znaju kako da se ponašaju tokom epidemije.

I pored svih akcija koje je Kina preduzela, karantina i izolacija kompletnih područja, broj preminulih se povećava svakoga dana.

- Skoro da je nevjerovatno da je ovaj virus do prije dva mjeseca bio potpuno nepoznat - kaže Brusić. - Problem je što je sa životinja prešao na čovjeka, pa nam je nepoznat i nemamo imunitet protiv njega. Medicina i biotehnologija su mnogo napredovale i za samo mjesec dana od prve pojave virusa utvrđeno je odakle dolazi i kako se širi. To je neviđeno u istoriji.

Da bi se spriječilo dalje širenje zaraze, preduzete su ozbiljne epidemiološke mjere u Kini, tako da je situacija pod kontrolom.

- Međutim, još uvijek ne znamo kakva je interakcija tog virusa sa ljudskim organizmom - objašnjava Brusić. - Podaci za sada pokazuju da je zarazan kao virus gripa, ali je problem što je nepoznat. A kada je ljudima nešto nepoznato, to je i nešto strašno, a najgore što može da se desi u takvim situacijama je panika.

Brusić kaže da su naučnici sada u prednosti zbog najnovijih tehnologija - 5g mreža može da poveže veliki broj uređaja, a postoje programi koji analiziraju podatke u realnom vremenu, kao i sajtovi na kojima se svakog sata objavljuju aktuelni podaci.

- Vidjećemo da li će se ublažiti epidemija kad prođe zima - kaže Brusić. - Najvažnije je da se ljudi ponašaju disciplinovano, da nema panike i da se radi sve što zdravstveni radnici preporučuju.

DA SAM ZNAO OSTAO BIH U KINI

Brusić je trenutno u Beogradu, gdje je došao prije dvadesetak dana, ali kaže da bi, da je znao kolike će razmjere epidemija dobiti, ostao u Kini.

- Potpuno sam siguran da se ne bih razbolio, jer bih se ponašao u skladu sa zaštitnim mjerama - kaže on. - Drago mi je što je čovječanstvo u borbi protiv ove epidemije jedinstveno.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок