UIO BiH

Srpska predlaže usvajanje koeficijenata po automatizmu

  • 06.11.2019. 19:17

Tražićemo da se po automatizmu usvoje koeficijenti koje predlaže UIO BiH, a ne da se o njima glasa. Rekla je to za ATV ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović, komentarišući koeficijente za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Za Srpsku se primjenjuje koeficijent 32,19 još iz drugog kvartala 2017. godine, a posljednji koeficijent za Srpsku bi bio 33,5 odsto. Od tada, Ministarstvo finansija Federacije BiH glasalo je protiv prijedloga za utvrđivanje koeficijanata. S obzirom da Srpska uvijek dobije manji dio kolača, predlažu konkretno rješenje. 

"Ja ću tražiti mogućnost da se zakon izmijeni što je dosta teško s obzirom da nije formirana vlast na nivou BiH da ti koeficijenti što Uprava izračuna budu automatski primjenjivi. Znači da o tome niko ne glasa jer to tako stoji u zakon. Oni izračunavaju na bazi potrošnje koeficijente i onda se taj porez dijeli prema entitetima", rekla je Zora Vidović, ministar finanasija Republike Srpske. 

Bilo bi normalno da to bude prihvatljivo i za obe strane, poručuje prvi čovjek Vlade Srpske. Radovan Višković za ATV kaže da se neprihvatanjem koeficijenata koje Uprava predloži, ruši ta institucija. Ukoliko se ovako nastavi premijer najavljuje i krivične prijave za pojedince koje ne glasaju za odluke UIO. 

"Očito da niko u BiH ne može da obori obračun UIO i niko do sada se nije žalio na obračun koeficijenata nego eto nećemo mi da glasamo. Ako ovo stanje potraje bićemo prinuđeni da podnesemo krivične prijave", istakao je Radovan Višković, predsjendik Vlade Republike Srpske.  

Svaki dogovor koji će da unaprijedi ravnomjeran sistem raspodjele prihoda, podržavaju i u UIO BiH. Kako bi se usvojila ova ideja potrebna je izmjena zakonske regulative i podzakonskog akta kod Upravnog odbora UIO BiH. 

"Na takav način bi se praktično vršile redovne odluke o raspodjeli prihoda odnosno usvajale i praktično prihodi bi se raspoređivali na takav način, a isto tako nakon određenog vremenskog perioda kako je to predviđeno propisima vršile bi se i poravnanja od raspodjele prihoda od indirektnih poreza", naglasio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. 

Srpska je od januara do aprila uskraćena za 22 miliona KM, koliko bi joj pripalo da nije bilo opstrukcije iz Federacije BiH. Procjenjuje se da bi taj dug do kraja godine mogao biti povećan na 100 miliona maraka. 

Prema dokumentaciji Ministarstva finansija Republike Srpske, Federacija od 2014. godine zbog neravnomjerne raspodjele prihoda od PDV-a Srpskoj duguje ukupno 82,7 miliona maraka.   

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.