U automobilu italijanskih tablica

Spriječeno krijumčarenje antičkih predmeta

  • 19.09.2019. 11:46

Carinici i policija Srbije su na graničnom prelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom spriječili krijumčarenje antičkih predmeta starih više od 2.000 godina, saopšteno je danas iz Uprave carina Srbije.

U automobilu italijanske registracije, kojim je upravljao makedonski državljanin /54/ pronađeno je pet predmeta od ćilibara i dva mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedna kamena posuda u obliku vaze.

"S obzirom da je reč o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina", dodaje se u saopštenju.

Prekršajni sud u Preševu novčano je kaznio vozača čiji je automobil "golf tri karavan" zadržan, jer vrijednost prekršaja prevazilazi trećinu vrijednosti tog vozila.

Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju, navodi se u saopštenju i dodaje da je pokušaj krijumčarenja antikviteta spriječen u utorak, 17. septembra.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм