Produžen im pritvor

Specijalci MUP-a RS ostaju iza rešetaka

  • 23.07.2018. 15:25

Okružni sud u Banjaluci produžio je pritvor trojici bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske i njihovom saučesniku, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke tokom koje su ukrali 616.548 KM.

U saopštenju objavljenom na sajtu ovog suda navodi se da je današnjim rješenjem Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala produžen pritvor optuženima čiji su inicijali M.V, P.G, P.A. i B.O.

Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže još devet mjeseci počev od 26. marta ove godine, kada je izrečena prvostepena presuda, dodaje se u saopštenju.

Pritvor se optuženima produžava iz pritvorskih razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, navode iz suda.

Nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da ukine rješenje kojim su optuženi pritvoreni, Vrhovni sud Republike Srpske čije je rješenje stavljeno van snage, odlučio je da ovaj predmet vrati Okružnom sudu.

U ovom slučaju osuđeni su bivši specijalci Vladan Malić /36/, Goran Paraš /31/ i Aleksandar Popović /33/ na po 10,5 godina, dok je njihov saučesnik Oleg Banda /34/ dobio osam i po godina zatvora.

"Razmatranjem žalbi branilaca i odluke Ustavnog suda BiH ukinuto je rješenje Okružnog suda o produženju pritvora optuženima od 26. marta ove godine. Slučaj je vraćen na ponovno odlučivanje", naveli su u Vrhovnom sudu.

U njihovom rješenju je navedeno da je prvostepeni sud propustio da utvrdi postojanje vanrednih okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje na slobodu optuženih dovelo do narušavanja reda i mira. To je navedeno i u odluci Ustavnog suda kojom je utvrđena povreda prava optuženih.

Ova četvorica osuđena su jer su 22. septembra 2015. godine na auto-putu Banjaluka-Gradiška "audijem A6" presreli kolonu vozila agencije "Sektor sekjuriti" i pucajući iz pušaka od njih oteli novac.