Snimak Isidorine smrti napravio haos u sudu: Roditelji izašli, vozač se krsio i plakao

  • 02.06.2020. 12:03

Boban Stojanović (54) iz Leskovca, koji je optužen da je 24. septembra 2018. godine u niškom naselju Donji Komren nepropisno parkirao kombi, koji je po njegovom izlasku krenuo niz nizbrdo i usmrtio učenicu Isidoru Vučković (12), nije mogao da zadrži suze kada je u sudnici Osnovnog suda u Nišu prvi put emitovan snimak užasne nesreće.

Roditelji nastradale djevojčice Ivan i Ana Vučković, koji od početka prate svako ročište na suđenju Stojanoviću, odbili su da prisustvuju emitovanju snimka sa sigurnosne kamere pa su, prije nego što je pušten na računaru, napustili sudnicu.

Užas je snimila sigurnosna kamera jednog preduzeća koje se nalazi u Požarevačkoj ulici i na njemu se vidi stravičan tren u kojem kombi, koji je nekontrolisano bez vozača krenuo ulicom, nalijeće na djevojčicu. Kada je ugledao tu scenu na snimku, Stojanović se prekrstio a nakon toga i zaplakao. Bio je vidno uznemiren, ali je odbio ponudu sudije Ane Vukojičić da se napravi pauza kako bi popio vodu i smirio se.

Optužnica Osnovnog javnog tužilaštva, kojom se Stojanoviću stavlja na teret da prilikom izlaska iz vozila nije aktivirao parkirnu kočnicu, da nije zaključao vrata i preduzeo sve druge potrebne mjere kojim bi spriječio da vozilo samo krene sa mjesta na kojem je bilo parkirano, nakon pristizanja vještačenja komisije vještaka mašinske struke precizirana je i dopunjena tako da se vozač tereti i da je ručicu mjenjača ostavio u neutralnom položaju te da nije okrenuo točkove u suprotnom smjeru od nagiba “odnosno u smjeru koji bi spriječio dalje kretanje u slučaju ukoliko bi došlo do samopokretanja vozila”.

Stojanović koji se branio da se ne sjeća da li je povukao ručnu kočnicu, demantovao je tvrdnje vještaka da auto nije bio ubačen u brzinu kada ga je parkirao.

– Mjenjač je sigurno bio ubačen u neki od prednjih stepena prenosa, u prvom ili trećem. Šta bi ga držalo toliko vrijeme po mom izlasku da nije bio u brzini. Ništa ne bi moglo da ga zadrži da krene odmah po mom izlasku – branio se Stojanović juče pred sudom.

On je iznio primjedbu na to što prilikom rekonstrukcije na licu mjesta, vještak nije imao prilike da utvrdi tehničke nedostatke i stanje na vozilu kojim je upravljao jer vozilo nije dovezeno.

Na pitanje svog branioca Dragana Mladenovića, Stojanović je rekao da nije dobio poziv vještaka da prisitvuje vještačenju te da je ranije, upravljajući firminim kombijem marke “fijat doblo” primjetio probleme sa mjenjačem, ali da u tom trenutku nije obraćao pažnju na to.

– Imao sam ranije dva, tri puta probleme sa mjenjačem jer je dolazilo do ispadanja iz brzine u toku vožnje ali u tom trenutku nisam obraćao pažnju na to niti sam obavještavao nadležne u firmi o tome – rekao je Stojanović.

Na pitanje tužioca da li je, znajući da mu ručna kočnica i mijenjač nisu dobri, preduzeo neke dodatne radnje da spriječi pokretanje vozila, kao što su podmetanje kamena po točak, ili okretanje točkova, Stojanović je nastavio da se pravda.

– Otkud sam znao da je mjenjač neispravan. Desilo se to ispadanje iz brzine dva, tri puta u vožnji. Kamen nisam postavio pod točkove, za točkove ne znam da li sam okrenuo na lijevu ili desnu stranu. Vozilo je bilo parkirano poprečno u odnosu na nagib – rekao je Stojanović.

Suđenje se nastavlja 10.juna kada će odbrana i tužilac dati završne riječi.

Odbrana tvrdi – vještačenje nije mjerodavno

Njegov branilac, avokat Mladenović rekao je da ovakav nalaz vještaka ne može biti mjerodavan za presuđenje jer vještaci nisu radili vještačenje konkretnog kombija kojim je upravljao Stojanović, već su uradili vještačenje uopštenog vozila marke “fijat doblo”.

– Bez uvida u konkretno vozilo vještačenje nije merodavno. Vještaci nisu tražili podatke od tehničkog pregleda o nalazima prilikom pregleda, vidio snimke niti su imali pristup vozilu koje je dostupno. Imali su mogćnost da prilikom vještačenja dođu do vozila. Ovakav nalaz ne može biti merodavan za presuđenje – rekao je Mladenović.

(Blic)

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина