PU Trebinje

Smanjen broj krivičnih djela

  • 09.12.2018. 15:15

Policijska uprava Trebinje evidentirala je za 11 mjeseci ove godine 317 krivičnih djela, što je za 15 manje u odnosu na isti period prošle godine, rekla je portparolka ove uprave Јovana Cvijetić.

Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, 225 se odnosi na opšti kriminalitet, 17 na zloupotrebu opojnih droga, 50 na privredni kriminalitet, a 25 na bezbjednost javnog saobraćaja, navela je Cvijetićeva.

"Ono što je značajno jeste da je broj krivičnih djela koja spadaju u opšti kriminalitet manji za 44. Upravo ovakva djela direktno pogađaju građane, kao što su naprimjer imovinska krivična djela kojih je 85 manje u odnosu na uporedni period", rekla je ona.

Istakla je da je povećan broj evidentiranih krivičnih djela protiv života i tijela, ali da su sva rasvijetljena i dokumentovana.

Nadležnom tužilaštvu dostavljen je 41 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 49 lica.

"Do smanjenja broja ovih krivičnih djela došlo je zahvaljujući konstantnom sprovođenju planskih aktivnosti i pojačanom prisustvu policijskih službenika na ulicama kako grada Trebinja, tako i ostalih opština čija teritorija je u nadležnosti trebinjske Policijske uprave", rekla je Cvijetićeva.

Ukazala je da su aktivnosti, rad i trud policijskih službenika prepoznali i građani, na šta ukazuje i činjenica da broj krivičnih djela koja su prijavili građani, a kod kojih je izvršilac zatečen na licu mjesta, iznosi 58 i veći je za 12 u odnosu na 2017. godinu.

Cvijetićeva kaže da je za 11 mjeseci ove godine evidentirano 50 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, što predstvalja povećanje od 138 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Nadležnom tužilaštvu dostavljeno je 49 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 69 lica, a počinioci se otkrivaju zahvaljujući proaktivnom radu policije", rekla je Cvijetićeva.