Tužilaštvo BiH donijelo naredbu

Slučaj selefije: Nema istrage protiv Đakovića, Krešića i Bandića

  • 03.04.2019. 17:45

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv zamjenika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića jer nema saznanja da su učestvovali u navodnom vrbovanju selefija u BiH.

Naredba je donesena nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi sa navodima na jednom internet portalu da ova lica učestvuju u nezakonitim aktivnostima u vezi sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

U predmetu su saslušani Đaković, Krešić, novinar Avdo Avdić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, lice čiji su inicijali Č.H. koje se pojavljuje u nekim video materijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić. 

Zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH - Agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-bezbjednosne agencije, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i drugih, a sve radi provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o ovim navodima. 

Svi saslušani svjedoci, osim Avdića koji nije pitan o ovoj problematici jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe učestvovale u opisanim aktivnostima, navodi se u saopštenju i dodaje da takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H. 

Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom. 

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Savjet ministara, ni Predsjedništvo BiH. 

"U toku provjera otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se navodno predstavljale kao zaposleni u bezbjednosnim i obavještajnim službama drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti", navodi se u saopštenju. 

U Tužilaštvu BiH kažu da, prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka, Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu u momentu kada je ministar bezbjednosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima. 

Tužilaštvo BiH nastaviće rad na predmetu, te po okončanju svih aktivnosti o svemu informisati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i bezbjednosti svih građana BiH, dodaje se u saopštenju.