Sud BiH

Slučaj "Dragan Mektić i drugi": Solak svjedočio o projektu prekogranične saradnje

  • 17. Dec 2020.17:47

Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja, svjedok Fahrudin Solak, nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite, govorio je o učešću ove institucije u projektu prekogranične saradnje.

Solak je rekao da je ova institucija bila uključena u projekat prekogranične saradnje i da je njime bilo obuhvaćeno pet opština u Federaciji BiH /FBiH/.

On je naveo da su iz tih opština dobili podatke o potrebnoj vatrogasnoj opremi i da su ih proslijedili Ministarstvu bezbjednosti, te da projekat nije bio veliki i da nisu mogle biti ispunjene sve potrebe vatrogasnih službi.

Solak je rekao da je bio u Trebinju kada je uručena nabavljena vatrogasna oprema.

Odbrane su svjedoka ispitivale o vrsti nabavljenih šljemova, a on je naveo da vatrogascima pri gašenju šumskih požara ne trebaju teški šljemovi kao onima koji gase požare u objektima, prenosi Birn.

Na pitanja optuženog Edina Garaplije, Solak je potvrdio da je EU bila zadovoljna sprovedenim projektom i da je zahvaljujući tome uslijedio veći projekat.

Danas je svjedočila i Lejla Đozlić Čusto iz Agencije za javne nabavke koja je potvrdila da je 2019. godine dala mišljenje Federalnoj upravi policije, koja je na zahtjev Tužilaštva BiH sprovodila istražne radnje.

On je rekla da je u mišljenju navela da se za javnu nabavku mogu prijaviti domaće i inostrane firme, te da se ugovor može zaključiti i ukoliko se prijavio samo jedan ponuđač koji ispunjava uslove.

Čusto je navela da Zakon o javnim nabavkama ne poznaje aneks ugovora i da ga nije dozvoljeno zaključivati, nego da se mora pokrenuti novi postupak.

Odgovarajući na pitanje šta se dešava ukoliko ponuđač ne može ispoštovati rok, ona je rekla da se prilikom zaključenja ugovora moraju zahtijevati garancije za izvršenje.

Čusto je istakla da Agencija prati sprovođenje zakona do zaključenja ugovora, a da se kasnije primjenjuje zakonodavstvo o obligacionim odnosima.

Mektićev branilac Senka Nožica citirala je odredbu Zakona o javnim nabavkama, koja propisuje moguće izmjene u ugovoru, na šta je Čusto rekla da se to odnosi na situaciju kada postoji klauzula, sa čim se Nožica nije saglasila, navodeći da se ona ne spominje.

Mektić, Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija optuženi su za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je EU finansirala u periodu od 2015. do 2017. godine.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spasavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija u Sarajevu.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. januar.