Ubistvo koje je šokiralo Banjaluku

Slaviša Krunić likvidiran u klasičnoj sačekuši, policija traga za još jednim napadačem

  • 23.04.2019. 19:10

Banjalučki biznismen Slaviša Krunić ubijen je sinoć u klasičnoj sačekuši u blizini porodičnog imanja u naselju Glamočani, nadomak Banjaluke. Ubijen je i jedan od njegovih pratilaca Žarko Pavlović, dok je vozač Goran Ilić ranjen sa više hitaca u predjelu nogu i ruku.

U razmjeni vatre ubijen je i napadač Željko Kovačević, a policija je uhapsila još nekoliko lica koja se dovode u vezu sa ubistvom banjalučkog biznismena. Policija saopštava inicijale, a ATV saznaje da su uhapšeni Goran Milanović i Emilio Baldo, a u bjekstvu je Benedi Đukanović za kojim je raspisana i potjernica.

Po raspoloživim informacijama, u Slavišu Krunića pucala su dva napadača. Ubice su koristile pancirne metke, a pogođen je u glavu. Odmah je prevežen u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske, gdje je nakon pokušaja reanimacije konstatovana smrt. Žarko Pavlović na mjestu je bio mrtav.

"Pacijent čiji su inicijali S.K. dovezen je sinoć u UKC bez znakova života, bez srčane akcije i spontanog disanja, nakon čega je konstatovana smrt. Pacijent čiji su inicijali G.I, koji je protekle noći zadobio ustrelne rane obje noge i desne ruke, hirurški je zbrinut i za sada je stabilnog zdravstvenog stanja, te ostaje na daljem liječenju", saopšteno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Glamočane je odmah sinoć opkolila policija. Helikopter Helikopterskog servisa nadlijetao je jutros mjesto zločina. Pretraga je obuhvatila širi rejon. Istragu vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pod nadzorom Republičkog tužilaštva. U cijeli slučaj je uključena i Specijalna antiteroristička jedinica.

"Policijski službenici MUP-a Republike Srpske danas su slobode lišili lica inicijala E.B. i G.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo teško ubistvo. Za ova krivična djela sa njima se sumnjiči i lice koje je sinoć smrtno stradalo u oružanom napadu na Krunića i njegove saradnike, lice inicijala Ž.K. Takođe, kao jedan od izvršilaca za ova teška krivična djela sumnjiči se i lice inicijala B.Đ. iz Banjaluke, koje je trenutno u bjekstvu. Policija aktivno traga za ovim licem i za njim je raspisana i potjernica", izjavila je Mirna Miljanović, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Rafalna paljba od sinoć je na noge podigla i mještane Glamočana. Najbliže komšije Slaviše Krunića su u šoku. Čula se, pričaju, pucnjava kao da je rat, nakon minut sve je utihnulo i čuo se jauk. Oni koji su stali pred kamere kažu da ne znaju šta bi mogao biti motiv ubistva. O Kruniću imaju samo riječi hvale. 

"Poznavao sam ga lično. Poznavao sam ga koliko je on imao godina. Mislim da svi živi o njemu imaju samo riječi hvale. Učinio je svakom svašta i ovdje u selu i pomoć gdje se mogla dati. Nekome za djecu, za ovo, za ono... znači sve je bilo u redu. Nije mi svejedno, da ti kažem noć je duga. Do sada se nikada nije desilo nešto, ali eto vidiš kako se desi", kaže mještanin Ranko Dobraš.

"Kad vidiš auta i ljude zna se šta je. Da je dobro, nije... Još kad sam čula šta je sa njim. Pođem od svoga odmah. Ne daj bože nikome. Ja kažem djeci jutros, ja nisam znala da imam srce do sinoć. Ali eto... toliko mi je lupalo", rekla je mještanka Zorka Kosić.

Željko Kovačević, napadač koji je ubijen u razmjeni vatre, policiji je poznat još od devedesetih godina, kada je sa organizovanom grupom razbojnika pljačkao po Banjaluci. Zbog toga je osuđen na 11 godina robije, a odležao je devet i po. Prema saznanjima ATV-a, Kovačević je osuđen i za napad na dva policajca 2003. godine u Bronzanom Majdanu. Tada su, on i još jedan napadač razoružali policajce, svezali ih i tukli.

Ni tu nije kraj razbojničkoj prošlosti Željka Kovačevića, koji je još jedom uhapšen u akciji "Strijelac" prije osam godina. Tada je prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora, ali nije upućen na izdržavanje kazne. Dobro su poznati i Emilio Baldo i Goran Milanović. Obojica imaju debele kriminalne dosijee, kao i Benedi Đukanović, za kojim policija traga.