Zakonom definisano i ponašanje građana

Skoro svaki vikend droga i oružje po lokalima: Racije opravdane - kažu bezbjednjaci

19:23, 01.10.2019.
Izvor: ATV
Policija blokira prostor i za vozila i građane a uglavnom je riječ o objektu u kome se vrše krivična ili prekršajna djela, pojašnjava postupak racije Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije. 

Za ATV kaže da je racija unaprijed i precizno definisana na osnovu sačinjenog pisanog plana i jasan je zadatak svakog učesnika u snagama policije. 

"Cilj racija je , između ostalog, i preventivnog karaktera. Dakle, mi želimo da svojim pojavljivanjem i spriječimo vršenje određenih krivičnih djela, uglavnom djela iz oblasti nelegalnog naoružanja i narkotičkih sredstava, ali svakako da u određemnim segmentima djelujemo represivno, u smislu pronalaska predmeta krivičnih djela i prekršaja i procesuiranja odgovornih za ta krivična djela i prekršaje", kaže Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Republike Srpske.

Jasno je, kažu u Upravi policije, zakonom definisano i ponašanje građana kada se zadese u objektu tokom racije. Policijska naređenja se moraju poštovati a policija, po zakonu, ima pravo na primjenu sile tokom provođenja aktivnosti. Nekada, tvrde u MUP-u, nailaze na otpor građana, ali i tada je riječ o mjerama pripadnika MUP-a koje ne prelaze granicu ovlašćenja. 

"Od građana očekujemo korektnost. Savjetujem građanima da prilikom sprovođenja takve operativno-taktičke mjere i radnje,  ostanu mirni, staloženi, da se korektno ponašaju i da slijede uputstva data upozorenja ili izdata naređenja od strane policijskih službenika kako bismo m it ošto kraće i što efikasnije realizovali", kaže Ivanić.

Analitičari za bjezbjednost kažu da su racije važne radi sprječavanja krivičnih djela. Smatraju da nema brutalnosti u racijama u Republici Srpskoj i da je riječ isključivo o radnjama za koje je policija ovlašćena, ali i da su građani prilično neupućeni o tom dijelu rada policije. 

"Da li je brutalno ako uđe 50 ljudi u određeni objekat radi sprječavanja vršenja određenog krivičnog djela ili pronalaženja dokaza za izvršenje određenog krivičnog djela i kaže: Ostanite svi na svome mjestu, izvršavajte dalja policijska uputstva. Dakle, svi građani su dužni da slušaju i izvršavaju policijska naređenja", ističe Slobodan Župljanin, analitičar za bezbjednost.

Gotovo u  svim slučajevima, racije u Republici Srpskoj završe pronalaskom droga i oružja, ali i lišavanja slobode lica sa potjernica. Racije se sprovode tokom čitave godine, intenzivnije vikendom.