Udruženja elitnih jedinica

Skandalozna presuda: Minimalna kazna za klanje srpskog dječaka 

16:02, 08.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Skandalozna presuda Suda BiH Elfeti Veseli za klanje dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika potpuno je urušila pravni sistem BiH, saopšteno je danas iz Koordinacije udruženja elitnih jedinica Vojske i Policije Republike Srpske.

"Sramna presuda Elfeti Veseli po kojoj je za najmonstruozniji zločin osuđena minimalnom kaznom, a njen pretpostavljeni Sakib Halilović oslobođen, posljednji je dokaz pristrasnosti Suda BiH i kap koja je prelila čašu i potpuno urušila pravni sistem BiH", navodi se u saopštenju. 

Udruženja "Vukovi sa Drine", "Beli vukovi", "Garda" Šekovići, "Panteri", "Veterani Petog odreda" Doboj, "Mando" Ugljevik, "Sokolovi" Lopare i "Peša" Brčko ocjenjuju da se Sud BiH još jednom dokazao da sudi samo Srbima. 

"Činjenica je da je Sud BiH sudio samo Srbima po komandnoj odgovornosti, a ta praksa nije primjenjivana na Bošnjake", ističe se u saopštenju. 

Veterani elitnih vojnih i policijskih jedinica uputili su apel predstavnicima vlasti Republike Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim organima na nivou BiH da zajedničkim stavom zaustave antisrpsko djelovanje Suda BiH. 

Tužilaštvo BiH teretilo je Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice. 

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem. 

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da ona bude kažnjena.