Kodni naziv "Tulip"

SIPA uhapsila jednu osobu zbog krijumčarenja migranata

  • 12.06.2019. 17:01

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva “Tulip”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su još jednu osobu na području Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA i nad njom se trenutno vrši

"Kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz SIPA.

Takođe, iz Tužilaštva BiH saopšteno je da će uputiti prijedlog pritvora Sudu BiH za ranije uhapšene tri osobe koje se dovode u vezu sa krijumčarenjem migranata.

"Radi se o trojici osumnjičenih, državljanima Turske, Iraka i Njemačke, koji su pod istragom i sumnjiče se da su duži vremenski period, preko teritorije BiH, prema granici sa Hrvatskom, krijumčarili migrante sa područja zemalja Bliskog i Srednjeg Istoka", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene, piše Klix.

Riječ je o Muhammedu Zendi Muzafaru, rođen 1971. godine, državljanin Turske, Babatu Hadi, rođen 1970. godine, državljanin Njemačke i Mohamadu Kadr Karwanu, rođen 1987. godine, državljanin Iraka.

Navedeni osumnjičeni su uhapšeni na području Sarajeva kada su izvršeni i pretresi vozila i objekata koje osumnjičeni koriste te je pronađeno 14 ilegalnih migranata sa područja Sirije i Iraka.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su duži vremenski period transportovali ilegalne migrante kroz teritoriju BiH, prema zemljama EU, u čemu su angažirali i druge osobe.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizovanog kriminala iz člana 250. KZ BiH i organizovanja grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a. KZ BiH. Prijedlog za određivanje mjere pritvora će u zakonskom roku biti upućen Sudu BiH.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.