Merima Mučišta

SIPA preuzela slučaj nestale djevojčice zbog sumnje da je u pitanju trgovina ljudima

  • Извор: Аваз
  • 26.11.2021. 11:06

Slučaj nestanka 10-godišnje Merime Mučišta iz Sarajeva preuzeli su istražitelji Državne agencije za istrage u zaštitu (SIPA), potvrđeno je za "Avaz" iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), koje je vodilo istragu.

- Sav materijal predat je SIPA-i jer ima elemenata trgovine ljudima - kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Poslao ju u trgovinu

Policijskoj upravi Novo Sarajevo nestanak je prijavljen 22. avgusta, kada se djevojčici gubi svaki trag. Nisu pomogli ni opsežna potraga ni objave u medijima, kao ni plakati koje je porodica Mučišta oblijepila po gradu.

Djevojčica je nestala neposredno nakon što je porodici u Novopazarskoj ulici izgorjela kuća. Djed Hajrulah ju je poslao u trgovinu u 14.15 sati, odakle se nikad nije vratila. Porodica sumnja da je oteta, odnosno da je neko naišao automobilom i odvezao je u nepoznatom pravcu, a moguće i izvan BiH.

- Imam informacije da sam bio sumnjiv, da sumnjaju na nas, na mene, oca, majku, ali u policiji imaju saznanja o krijumčarima ljudi. Imaju njihove slike, pokazivali su nam - kazao je djed Hajrulah.

Na konkretno pitanje je li policija sumnjala da je porodica prodala djevojčicu, djed je kroz suze odgovorio:

- Mi ne prodajemo svoju djecu, volimo ih. Sumnjamo da je ukradena ispred radnje. Tražimo od načelnika MUP-a i njegove policije da oca, majku i djeda ne ispituju, već da nam pronađu Merimu - rekao je Hajrulah.

Pomoć prijatelja

Dodaje da su angažovali sve prijatelje, kao i Rome u inostranstvu, da pomognu u pronalasku djevojčice. Jedan od prijatelja iz Amerike je, kako kaže, ponudio i novčanu nagradu.

Hajrulah je kazao da je policija prije dva dana u Brčkom bila kod njegove sestre i da su tamo tražili djevojčicu.

- Ne znam zašto to rade. Merima nije imala problema u školi. Direktora sam, također, zamolio da urgiraju kod policije da se što prije pronađe - istakao je Hajrulah.

Тагови: