Regularnost takmičenja dovedena u pitanje

SIPA poslala dopis FSFBiH: Hoće li se nastaviti Prva liga FBiH

  • 24.02.2020. 15:16

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) poslala je dopis na adresu Fudbalskog saveza Federacije BiH (NSFBiH) u vezi s akcijom "Var". Svi oni čija imena su navedena u dopisu SIPA-e prijavljeni su Disciplinskoj komisijI NSFBiH, a sudije, delegati i posmatrači suđenja neće biti delegirani do okončanja postupka.

Dopis SIPA-e prenosimo u cijelosti: 

- Državna agencija za istrage i zaštitu 11. novembra 2019. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila je izvještaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu organizirani kriminal iz člana 250. KZBiH, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZFBiH, a u vezi s krivičnim djelom primanja dara i drugih oblika koristi iz člana 380. KZFBiH, koja su počinili Vladimir Dominković, predsjednik Komisije za sudije i suđenje Nogometnog saveza Federacije BiH, Ante Blješko, član Komisije za sudije i suđenje FSFBiH, Ilija Živković, sudija A-liste Prve lige FBiH, Kenan Bajraktarević, sudija A-liste Prve lige FBiH, i Fuad Zahirović, posmatrač suđenja Prve lige FBiH. 

Takođe, 13. novembra Tužilaštvu BiH je dostavljen izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima organizirani kriminal iz člana 250. KZBiH, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZFBiH, a u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. KZFBiH, a koja su počinili Marko Brozović, Mario Grgić, Josip Vorgić i Filipao Jarić, sudija B-liste Prve lige FBiH.

Kroz primjenu posebnih istražnih radnji iz člana 116. stava 2 tačke a) nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, tačke d) tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta koji stoje u vezi s njima, provođenih u predmetu Suda BiH broj S1 2K 032163 19 Krn i predmeta Tužilaštva BiH broj T20 0 KTO 0016173 19, došlo se do saznanja da su službene osobe koristila razne usluge, u vidu uzimanja novčanih nagrada za način suđenja u korist konkretnih klubova, na račun i o trošku njih konzumirali hranu i piće, te koristili smještaj, koji su im plaćeni od predstavnika klubova. Radi se o sljedećim službenim osobama Nogometnog saveza Federacije BiH: Darko Gedžić, Azem Karić, Haris Halkić, Haris Poprženović, Mirza Kazalagić (svi sudije A-liste Prve lige FBiH), Edin Zijakić, Adi Šabić, Sahib Smriko, Emir Delić, Edin Redžović (sudije B-liste Prve lige FBiH), Anto Kobaš, Esad Kudelić, Renato Buhić (delegati), Niko Lacić i Salem Kundo (posmatrači).

Kao i predstavnici klubova, koji su službenim osobama Saveza davali novac na način konkretnog suđenja, plaćali prenoćišta kao i konzumiranje hrane i pića: Edhem Ekmečić (NK Metalleghe-BSI Jajce, Ramiz Murtić (NK Igman Konjic), Aldin Kulenović (NK Jedinstvo Bihać), Nermin Kulenović (NK Jedinstvo Bihać), Zuhdija Islamović (NK Jedinstvo Bihać), Edin Mujčić (NK TOŠK Tešanj) i Damir Obad (HNK Čapljina).

Članovi Fudbalskog saveza FBiH – Irfan Durić, predsjednik Izvršnog odbora NSFBiH, Eldin Baković, generalni sekretar NSFBiH, Naim Basara, dopredsjednik Takmičarske komisije NSFBiH, i Osman Bačinović, komesar za sudije i suđenje Druge lige Centar, na način da su ishodovali napredovanje sudija i delegata bez obzira na njihovu uspješnost i plasman na listama.

Takođe, Armin Kukić iz Bugojna, sudija A-liste, koji je novac davao Harizu Đelilbašiću, komesaru za sudije i suđenje u sezoni 2018./2019., za napredovanje na listi sudija. Muhamed Berberović iz Cazina, koji je putem Harisa Poprženovića, utjecao na ishod rezultata u korist NK Jedinstvo.

S obzirom na to da su navedeni, kao službene osobe Nogometnog saveza Federacije BiH i Fudbalskog saveza BiH, prekršili pravilnike i procedure, te kodekse NSBiH, NSFBiH, tako i UEFA-e i FIFA-e, navedeno Vam dostavljamo radi provođenja postupka iz Vaše nadležnosti - piše u dopisu iz SIPA-e koji je potpisao zamjenik direktora i generalni inspektor policije Đuro Knežević.