SIPA otkrila i privremeno oduzela 46 kilograma eksploziva

  • 25.03.2021. 14:40

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Кantona Sarajevo, tačnije u mjestu Tarčin, lišili slobode jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 371. Кrivičnog zakona Federacije BiH "Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

"Postupajući po naredbi Opštinskog suda u Sarajevu i Кantonalnog tužilaštva Кantona Sarajevo, policijski službenici SIPA-e pretresli su putničko motorno vozilo kojim je upravljao osumnjičeni i tom prilikom u prtljažniku navedenog vozila otkrili i privremeno oduzeli 26 komada vojnog eksploziva težine po pola kilograma, 100 komada vojnog eksploziva težine po 200 grama i 130 komada vojnog ekploziva težine po 100 grama. Pored navedenog, privremno je oduzeto i putničko motorno vozilo te mobilni telefon", stoji u saopštenju SIPA-e.

U nastavku aktivnosti, policijski sliužbenici SIPA-e, danas su u Tuzli pretresli i stambeni objekat koji koristi osumnjičeno lice.
 
"Osumnjičeno lice trenutno se nalazi u prostorijama SIPA i nad njim je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predato u dalju nadležnost Кantonalnog tužilaštva Кantona Sarajevo"; navodi se u saopštenju.