SIPA lišila slobode Ukrajinca zbog krijumčarenja migranata

09:45, 30.04.2020.
Izvor: ATV
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u Mostaru lišili slobode jedno lice, državljana Ukrajine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“.

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e su  u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, pretresli osumnjičenog i putničko motorno vozilo kojim je upravljao, te tom prilikom otkrili osam krijumčarenih lica za koje je provjerama utvrđeno da su državljani Afganistana i Pakistana.

U skladu sa članom 66. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno je oduzeto navedeno putničko motorno vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.
Osumnjičeno lice privedeno je u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predato u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.