SIPA i MUP Republike Srpske pretresli lokacije po Srebrenici zbog izborne prevare

  • 01.12.2020. 19:19

Oduzeto više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj, tri osobe lišene slobode, to je epilog današnje akcije u Srebrenici. Uhapšeni su SDP-ovi Bego Bektić, Enver Hamzić i Muamer Sandžić, a sumnjiče se za organizovani kriminal u vezi s izbornim prevarama.

Tačnije, krađa identiteta, te prijava na fiktivne adrese u Srbiji kako bi, navodno, obezbijedili sigurne glasove na nedavno održanim lokalnim izborima. Kako ATV saznaje, šest lokacija na području Srebrenice i Tuzlanskog kantona bilo je meta pretresa pripadnika SIPE, uz asistenciju MUP-a Republike Srpske i tuzlanskog kantona. 

"Slobode lišili tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i povreda biračkog prava. Navedena krivična djela propisana su Krivičnim zakonom Republike Srpske i BiH", rekao je Luka Miladinović, portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Pretresla je SIPA i kancelariju u kojoj Bektić radi kao načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise ove opštine. Optužuju trojac iz drugih bošnjačkih stranki da su pribavljali glasove i za načelnika opštine Srebrenica. Mladen Grujičić odgovara – to je pokušaj podmetanja predstavnika bošnjačkih stranaka. To je i, kako Grujičić kaže, samo poruka Bošnjacima da ne smiju sarađivati sa Srbima. Oni, tvrdi Grujičić, poslije svakih izgubljenih izbora traže opravdanje i optužuju svoje sunarodnike za izdaju ukoliko nisu bili na zajedničkoj listi bošnjačkih stranaka koje vode retrogradnu politiku podjela i netolerancije.

"On je već duže vrijeme izložen toj torturi, tom javnom prozivanju da je moj čovjek, da radi za mene... Međutim, ovdje se želi nametnuti takva atmosfera da svaki Bošnjak koji razmišlja svojom glavom, koji ne prati onu politiku koja je pogubna za građane Srebrenice, pa i Bošnjake, a naravno i Srbe, da će on biti linčovan na bilo koji način, da će biti stavljen na zid srama", istakao je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice.

Akcija se obavlja po naredbi Tužilaštva BiH, u okviru predmeta u kome se više lica sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te krivična djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka.