Uhapšeno 11 carinika

SIPA hapsila na granicama: Carinici pali zbog mita

  • 26.02.2019. 19:05

SIPA je jutros poranila na granične prelaze u BiH, gdje je imala pune ruke posla. Pretresali su kancelarije, dokumente, ali i džepove 11 carinika  koji su uhapšeni na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Orašje, zbog sumnje da su tokom prošle i ove godine uzimali mito i namjerno puštali da roba iz Hrvatske uđe u BiH bez ikakvog nadzora. 

U akciji kodnog naziva "Brend", kako ATV nezvanično saznaje privedeni su  banjalučani Dejan Damjanović, Milan Špirić i Aleksandar Tucikešić, Hamdija Nizandžić iz Bužima, Tino Kapetan iz Novog Travnika, Ognjen Gajić iz Brčkog, Adem Mujkanović i Mato Delić  iz Orašja, Obrad Radovanović iz Šamca i Zahid Delić iz Odžaka. 

"Uhapšeni se terete da su u saradnji sa drugim osobama, a kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, tražili i uzimali novac od osoba koje uvoze robu iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Osumnjičeni su im obezbjeđivali nesmetan uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba", poručili su iz SIPA-e.

Sipa je pretresla stambene i poslovne objekte, službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH i pokretne stvari koje koristi 11 osumnjičenih službenika. Ukupno su pretresene 22 lokacije na području Banjaluke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka i graničnih prelaza. 

"Uprava još uvijek nije zvanično obaviještena od strane bilo koji institucije u BiH o službenicima UIO koji su privedeni, kao ni o mjerama koje su preduzete protiv istih. U trenutku kada dobijemo zvanično obavještenje UIO će postupiti u skladu sa zakonskim propisima", poručuju iz UIO BiH.

Sasvim slučajno  na jednom graničnom prelazu, naša ekipa naišla je baš na one koji su carinicima davali šakom i kapom. Kažu, da su tražili nemilice i bez stida, od novca do poklona. Ne samo carinici BiH, nego i oni na drugoj strani.

"Na prvoj strani tamo uzeli su nam pare. Dobro što carinici 30, pa zahtijevaju čokolade, vodu.. I ovdje su nam isto uzeli. Pa daš 20 evra, pa 30, oni kažu malo... 80 evra smo dali ovdje i tamo. Prevozio sam ove kućne stvari, ja kažem daću ja hiljadu, od tehničkih stvari nema ništa. Pa vi pogledajte. Pa vi pogledajte.. ne, ne.. 30, 80 evra", kaže jedan od građana.

Vijest o hapšenju carinika brzo se pročula među mještanima koji žive nedaleko od graničnih prelaza. Kažu, sve se odigralo brzo i bez velike drame.

"Ako budu krivi nek' odgovaraju. Jer to sirotinja plaća njih. Oni primaju platu, a mnogi nemaju hljeba da jedu. I nemaju zaposlenje. A oni su dobili fino zaposlenje, a opet idu, gule od ove jadne sirotinje". 

"Ništa novo za nas, za naše podneblje i naše krajeve. Na Balkanu.. Je l' mislite da je to neka senzacija", kažu na graničnom prelazu u Gradišci.

"Svi koji primaju mito treba ih uhapsiti i osuditi. Bez obzira o kome se radi."

"Ako je to istina ljudi trebaju da odgovaraju pred zakonom i da ih sleduje ono što ih treba sledovati. Došlo vrijeme da se počne pošteno živjeti u ovoj državi", mišljenja su u Šamcu.

Akcija je sporevedena po nalogu Tužilaštva BiH i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona. Šta će biti sa osumnjičenima, znaće se nakon što ih ispita postupajući tužilac.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.