Izazvao nesreću u kojoj je poginula policajka

Sin srpskog biznismena na slobodi za 330.000 evra

07:58, 13.08.2020.
Izvor: Kurir
M. S. (17) iz Beograda, koji je kod Budve jahtom naletio na čamac u kom je poginula policajka Maja Šljivančanin, biće pušten iz pritvora jer je porodica položila jemstvo u nekretninama.

Sin srpskog biznismena, M. S. (17), koji je optužen za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je nedaleko od Budve poginula policajka Maja Šljivančanin (30), poslije mjesec dana u pritvoru biće pušten da se brani sa slobode. Kotorski Osnovni sud prihvatio je jemstvo od 330.000 evra u nekretninama koje je položila porodica maloljetnika.

Nesreća se, podsjetimo, dogodila 11. jula na moru kod Budve, kada je jahta kojom je upravljao M. S. udarila u manju barku u kojoj su bili pokojna žena i njen vjerenik.

Došao avionom

- Jahtom je upravljao maloljetni M. S. i on se tereti da je izvršio krivična djela protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti. Jemstvo se sastoji od nekretnina vrijednosti nešto više od 330.000 evra. Po pravosnažnosti rješenja, sedamnaestogodišnji M. S. će se braniti sa slobode - potvrdio je za crnogorske medije portparol Osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević i naveo da je istim rješenjem maloljetniku stavljena mjera nadzora, tj. zabrana napuštanja boravišta u Budvi.

U optužnom prijedlogu, po kom će se mladiću suditi u Kotoru, kako navode crnogorski mediji, tužilaštvo je sedamnaestogodišnjaku stavilo na teret da je nesreću izazvao iz nehata.

M. S. je rodom je iz Novog Sada, ali sa porodicom živi u Beogradu i učenik je jedne beogradske gimnazije.

Saslušanje

Mladić rekao da nije vidio čamac

M. S. uhapšen je 11. jula, istog dana kada se tragedija dogodila, a dva dana kasnije poslije saslušanja određen mu je pritvor do 30 dana. Prema informacijama crnogorskih medija, bio je u šoku i tokom saslušanja, zbog teškog psihičkog stanja, uspeo je malo da ispriča o tragediji.

- Saslušanju su prisustvovali maloljetnikov otac, inače vlasnik jahte, kao i predstavnik Centra za socijalni rad. Tinejdžer je rekao da nije vidio barku ispred sebe, kao i da je prošlog ljeta dobio dozvolu za upravljanje čamcem - prenijeli su crnogorski mediji.

- On je u Crnu Goru došao nekoliko dana prije nesreće privatnim avionom. Jahta koju je vozio kobnog dana vlasništvo je njegovog oca. U vrijeme nesreće na njoj je bilo još sedam osoba i niko nije povrijeđen - prenijeli su izvori iz istrage.

Prepolovio čamac

Navodno i jahta i manji čamac u trenutku nesreće kretali su se iz pravca ostrva Sveti Nikola ka Jazu. Jahta duga 12 metara udarila je u čamac i bukvalno ga prepolovila. U pomoć Maji Šljivančanin, inače ćerki bivšeg gradonačelnika Žabljaka Isaila Šljivančanina, i njenom vjereniku Vladanu Stanišiću (36), koji je, iako teško povrijeđen, pokušao da pomogne djevojci, u pomoć su došli i ribari koji su bili u blizini, ali njoj nije bilo spasa.

- Gliser je plovio pod američkom zastavom i ima registracione papire države Delaver, gdje je označen kao motorni čamac. Prema nezvaničnim informacijama, otac osumnjičenog tinejdžera iz Srbije gliser je kupio od rođaka Svetozara Marovića, nekadašnjeg predsjednika Srbije i Crne Gore - prenijeli su izvori iz istrage.