Glavni pretres

Saslušano nekoliko sjedoka na obnovljenom suđenu Bulatoviću i Vidoviću za teško ubistvo

19:39, 23.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Brojna svjedočenja obilježila su današnji glavni pretres na obnovljenom suđenju Saši Vidoviću i Aleksandru Bulatoviću za teško ubistvo Miroslava Lazarevića 2016. godine u Istočnom Sarajevu.

Optužnica ih tereti da su na Lazarevića u njegovom automobilu ispalili 24 hica iz automatske puške, a da su onda pobjegli i zapalili ukradeni BMW X5 u blizini stambene zgrade u Sarajevu. Svjedočio je i policajac Elvedin Hadžihasanović, koji je po dojavi i došao Aleju lipa 47, ali ni on nije mogao da potvrdi da li je automobil imao registarske tablice, niti ko ga je dovezao i zapalio. 

"Lično Vi, kao policajac, kao čovjek, da li ste Vi vidjeli ko je dovezao to vozilo? Ko ga je zapalio? Ne, nisam", istakao je Elvedin Hadžihasanović, svjedok. 

Pojedini policajci MUP-a Kantona Sarajevo izmijenili su svoje ranije izjave. Nisu znali da potvrde ni na koji način su tokom hapšenja utvrdili identitet Bulatovića i Vidovića. Policajac Hasmir Rotić, koji je uhapsio drugooptuženog Aleksandra Bulatovića, ranije je tvrdio da su mu pronašli ličnu kartu tokom pretresa u prostorijama policije, dok je danas rekao da je dokument uzeo čim mu je stavio lisice na ruke.

"Časni sude, ja, da se mogu sjetiti, ja bih rekao na koji način sam i gdje pronašao ličnu kartu. Znači, prilikom pretresa je pronađen dokument. Stojim iza toga", istakao je Hasimir Rotić, policajac koji je uhapsio Aleksandra Bulatovića. 

Odbrana dvojice optuženih i danas je ponovila da nema dokaza da su Bulatović i Vidović počinili ubistvo. Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je raniju presudu Okružnog suda Banjaluka, ali na žalbu odbrane ukinuo pritvor Aleksandru Bulatoviću. 

Prethodno izrečenom presudom, dvojac je osuđen na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 39 godina. Na tu presudu, žalbe su uložili i tužilac i odbrana optuženih. Vrhovni sud Republike Srpske ipak je uvažio žalbu odbrane i to na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, ali i na nezakonito prikupljene dokaze.