Užice

Sadržaj SMS poruka ključan dokaz u ubistvu pogrebnika

21:52, 20.09.2019.
Izvor: Blic
Sadržaj SMS poruka koje su u noći kada je ubijen Savo Gačanin, pogrebnik iz Užica, razmijenili Vladimir Božović, osumnjičeni za zločin, i Milovan Čekićević, koji je znao sve o ubistvu ali je o tome ćutao, mogao bi da bude ključni dokaz u postupku protiv njih dvojice.

U nastavku suđenja Vladimiru Božoviću (32), koji krivicu negira, i Milovanu Čekićeviću, koji je priznao sva djela za koja se tereti, između ostalog i da je od Božovića uzimao novac u zamjenu za ćutanje o ubistvu, Više javnog tužilaštvo u Užicu predložilo je da se utvrdi sadržaj poruka koje su okrivljeni slali jedan drugom 14. januara prošle godine, u satima kada je Gačanin (65) sa dva hica u glavu usmrćen u svom pogrebnom preduzeću.

Prema nalazu sudskog vještaka telekomunikacione struke Miroslava Kuljanina, Božović i Čeliković su na dan zločina, u periodu od oko 10 minuta, koji se podudara sa vremenom kada je Gačanin ubijen, razmijenili deset poruka.

Takođe, istog dana su i razgovarali telefonom.

Tužilaštvo je zatražilo da Služba za specijalne istražne metode iščita telefon koji je koristio Milovan Čeliković kako bi se došlo do poruka koje bi mogle biti bitan dokaz u ovom postupku.

Ovo do sada, objašnjeno je, nije urađeno iz razloga što je taj telefon policija pronašla tek pošto je optužnica postala pravosnažna. Božovićev telefon istraga je imala još od 18. novembra prošle godine, ali pošto je telefon zaključan nije mogao da bude pretresen. Božović je u istrazi govorio da je zaboravio šifru za otključavanje, a nije mogao ni da je se sjeti tokom suđenja.

Vještak se izjasnio da Služba za specijalne istražne metode posjeduje jedan od najboljih softvera kojim može da se otkrije sadržaj poruka iako su one izbrisane iz telefona.

Na prošlim ročištima optuživali jedan drugog

Vladimir Božović (32), optužen da je 14. januara prošle godine sa dva hica iz pištolja usmrtio Sava Gačanina i Milovan Čekićević (33), koji se tereti da je prikrivao zločin i njegovu pripremu, na početku suđenja međusobno su optuživali jedan drugog.

Božović, koji se tereti i da je iz stana pogrebnika ukrao oko 7.000 evra, i koji se u istrazi branio ćutanjem, negirao je da je počinio ubistvo, dok je njegov prijatelj priznao krivicu za sva četiri krivična djela koja mu pripisuje Više javnog tužilaštvo.

Čekićević, koji je u vrijeme ubistva bio zaposlen kod Gačanina, pred sudom je rekao da mu je Vladimir Božović, sa kojim se druži duže vrijeme, rekao da je ubio pogrebnika. Da bi ćutao o ubistvu, rekao je, od Božovića je uzimao novac. Takođe je priznao da je od pogrebnika, kao radnik njegove firme, u dva navrata ukrao po 500 evra.

U prostorijama svog preduzeća, iznad koga je imao stan, Savo Gačanin je pronađen mrtav 15. januara 2018. Najprije se mislilo da je umro prirodnom smrću, ali je obdukcija pokazala da je usmrćen sa dva metka ispaljena u glavu iz neposredne blizine. Kako u međuvremenu lice mjesta nije bilo obezbjeđeno, nije pronađen nijedan materijalni trag koji bi doveo do ubice. Pod sumnjom da je ubio Gačanina, 18. novembra prošle godine Božović je uhapšen, a istog dana slobode je lišen i Čekićević.