Sarajevo

Sa suprugom i majkom organizovao šverc droge

  • 06.09.2019. 14:53

Edis Bunar (30), njegova majka Belka (57) i supruga Nemra (28) i još 12 osoba optuženi su da su duže od godinu dana organizovano preprodavali heroin, kokain, spid i kanabis.

Optužnicu protiv njih podiglo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a potvrdio Kantonalni sud. Osim porodice Bunar, na optuženičkoj klupi naći će se: Eldar Spahić, Sabahudin Žigović, Esmera Sinanović, Almedin Taći, Adis Paldum, Emir Curić, Jasmin Rustemović, Edin Žigović, Adi Mekić, Dženan Šačić, Enes Gilić i Minja Bajagić.

Prema optužnici, svi oni su od početka 2018. godine do marta 2019. godine neovlašćeno kupovali i prodavali više vrsta droge na području Kantona Sarajevo. Navodi se da su  djelovali kao organizovana kriminalna grupa u kojoj je svako imao određena zaduženja.

Ekipom je rukovodio Bunar, koji je nabavljao narkotike i čuvao ih u svom stanu, gdje ih je pripremao za uličnu prodaju. Osim za šverc narkotika, optužene terete i za nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Tužilaštvo je uz podignutu optužnicu predložilo produženje pritvora za osam optuženih, a mjere zabrane za njih šest, dok je jedan optuženi na slobodi.

Tužilaštvo je uz optužnicu sudu predložilo da trajno oduzme automobil “audi Lj7” od optuženog Bunara, 8.000 KM od njegove supruge Nerme i oko 400 KM od Spahića. Predloženo je i trajno oduzimanje oružja i municije.

Svi oni su uhapšeni u okviru akcije “Prizma”, koju su sproveli pripadnici Federalne uprave policije 11. marta ove godine. Tada je pretreseno više od deset lokacija i tom prilikom je pronađena veća količina droge.

Edisova majka Belka je tada izbjegla hapšenje, a kasnije se sama predala policiji u Njemačkoj, gdje je boravila nakon što je saznala da tragaju za njom. Optuženi Bunar poznat je po činjenju krivičnih djela i više puta je osuđivan.