Predmed "Fahrudin Radončić i drugi"

Radončić oslobođen svih optužbi

  • 20.12.2018. 13:43

Apelaciono vijeće Suda BiH protvrdilo je oslobađajuću presudu optuženima u predmetu "Fahrudin Radončić i drugi", saopšteno je iz Suda BiH.

Ovom drugostepenom presudom u predmetu "Fahrudin Radončić i drugi" kao neosnovana odbijena je žalba Tužilaštva BiH, a i žalba oštećene Azre Sarić odbačena je kao nedopuštena. 

Prvostepenom presudom Suda BiH 16. maja 2018. godine optuženi Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni su optužbe. 

Radončić je bio optužen da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, kao i Dautbašić, Šahmanova i Hadžijahić. 

Radončić, Dautbašić i Šahmanova oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo ometanje rada pravosuđa, a Radončić i Dautbašić su oslobođeni i optužbe da su počinili krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, piše u saopštenju. 

Optuženi Hadžijahić oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa i krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. 

Istom presudom oštećena Sarićeva je sa imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnični postupak, navedeno je u saopštenju. 

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u predmetu protiv narko-bosa Nasera Keljmendija na Kosovu. 

Na Sarićevu su, prema navodima Tužilaštva, pritisak vršili Dautbašić i Šahman. 

Radončiću je na teret stavljano i da je nastojao da od Hadžijahića, zaposlenog u Ambasadi SAD u BiH, sazna da li je u vezi sa pritiskom na svjedoka Sarićevu otvorena istraga, te ukoliko jeste, da pokuša uticati da se ta istraga zaustavi. 

Zauzvrat mu je, prema optužnici, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji. 

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi tražilo da se optuženi proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom, dok su advokati tvrdili da ne postoje elementi krivičnog djela.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.