Uhapšen po Interpolovoj potjernici

Radinkoviću određen ekstradicioni pritvor

  • 11.06.2018. 19:06

Nenadu Radinkoviću već je određen ekstradicioni pritvor u kome će sačekati odluku o izručenju. Uhapšen je u Belgiji prije tri dana, po Interpolovoj potjernici raspisanoj na zahtjev MUP-a Republike Srpske, još 2014. godine.

Radinković je osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu, zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo 21-šnji Nikola Đurović. Iz BiH bi uskoro trebalo da bude poslata sva neophodna dokumentacija, na osnovu koje će belgijski sud odlučivati o izručenju, potvđeno je ATV-u.  

Radinković bi odmah po dolasku, trebalo da bude predat u nadležnost pravosudnih institucija u Banjaluci, gdje je i osuđen na višegodišnju kaznu zatvora, a  MUP Republike Srpke je obaviješten o hapšenju. 

"MUP RS obaviješten je od strane Nacionalnog cetralnog biroa Interpola Sarajevo, da je lice Nenad Radinković u Briselu 08.06. 2018 godine. Tužilastvo je odredilo Radinkoviću u cilju eksradicije. Podsjećamo da je na zahtjev ministartsva unutrašnjih poslova RS za ovim licem raspisana potjernica, za izvršeno krivično djelo ugrožavanje saobraćaja", rekla je Danica Gnjatović, portparol MUP-a RS.

Saobraćajna nesreća, u kojoj je poginuo Nikola Đurović desila se u banjalučkom naselju Rakovačke bare u avgustu 2011 godine. Mladić je podlegao teskim povredama, koje je zadobio u nesreći, a njegovi roditelji nikada nisu prihvatili zvaničnu verziju događaja.   

U obrazloženju presude navedeno je da je banjalučko Okružno tužilaštvo dokazalo da je upravo Radinković vozio automobil koji je izazvao nesreću i izrečena mu je zatvorska kazna, koju je naknadno potvdio i Vrhovni sud Republike Srpke. Međutim, nedugo nakon toga, bio je nedostupan pravosuđu, nakon čega je raspisana i potjernica. Potvrda o njegovom hapšenju stigla je i iz ministrstva  bezbjednosti BiH, ali još nema informacija kada bi mogao da bude izručen BiH. 

"Rano je o tome još govoriti, on ima pravo žalbe na odluku, ali ono što je bitno jeste da će cijelo vrijeme biti u eksktradicionom pritvoru", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Radinković je nakon prvestepene presude jedno vrijeme navodno bio i u Francuskoj. Tamo je prema medijskim saznanjima hapšen zbog šverca oružja.