PU Prijedor: U prvih šest mjeseci stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

  • 16.07.2020. 16:04

Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor, održalo je redovnu konferencija za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati rada Policijske uprave za proteklih šest mjeseci tekuće godine.

U uvodnom izlaganju načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović, naveo je da, iako su zbog epidemiološke situacije, u proteklih nekoliko mjeseci, aktivnosti policijskih službenika bile usmjerene na postupanje u skladu sa situacijom nastaloj širenjem virusa korona, na području koje operativno pokriva ova Uprava, tokom prvih šest mjeseci održano je povoljno stanje bezbjednosti.
 
Ukupno je evidentirano 449 krivičnih djela, što je za 54 djela, odnosno 10%, manje u odnosu na isti period prošle godine. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 66% dok je procent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela 87%.
 
Tokom prvih šest mjeseci, iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 36 krivičnih djela, a materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi preko 1.758.000,00 КM.

Rasvjetljavanje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, posebno koruptivnog karaktera, i dalje je prioritetna aktivnost u radu PU Prijedor. U nastavku akcije "Tabako" za šest mjeseci ove godine, podnesena su dva izvještaja protiv četiri lica, za počinjena dva krivična djela nedozvoljene trgovine, a  izvršeno je oduzimanje oko 120 kilograma rezanog duvana i preko 3100 kutija cigareta bez akcizne markice. 

Za šestomjesečni period ove godine, na poručju PU Prijedor, evidentirano je i kontrolisano 605 ilegalnih migranata. Evidentirana su tri krivična djela krijumčarenja ljudi, a u okviru akcije "Egipat", podnošenjem izvještaja Tužilaštvu BiH, prijavljeno je 5 lica.
 
Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, 166 počinjeno po nepoznatom izvršiocu. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 410 izvještaja o počinjenim КD protiv 382 lica, od kojih je 180 povratnika i 6 maloljetnika.
   
Кrivičnih djela opšteg kriminaliteta evidentirano je 373 od čega 164 po nepoznatom izvršiocu, a najveći broj se odnosi na imovinska krivična djela, ukupno 228. Ukupna rasvjetljenost imovinskih krivičnih djela iznosi 75%. Od broja evidentiranih krivičnih djela, 20 se odnosi na nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih sredstava.  

Кrivičnih djela protiv života i tijela izvršeno je 26, od čega su tri po nepoznatom izvršiocu i sva tri su rasvijetljena. 

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 23 krivična djela i 20 prekršaja.  
Načelnik Sektora policije PU Prijedor Mario Milašin rekao je, da je u izvještajnom periodu, iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 449 prekršaja. Svi javni skupovi koji su održani na području ove Uprave, protekli su bez incidenata.

Tokom proteklih šest mjeseci, iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, evidentirane su 342 saobraćajne nezgode, od kojih pet sa smrtno stradalim licima i to vozač putničkog automobila, suvozač, pješak, vozač motocikla i vozač traktora. 

Iz saobraćaja je isključeno 850 vozača, od čega 662 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a isključeno je i 305 vozila, od čega 112 zbog tehničke neispravnosti i 140 zbog isteka registracije vozila.

Policijska uprava Prijedor sprovešće niz preventivnih i represivnih aktivnosti u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno-ljetuj bezbrižno“, a povodom turističke sezone načelnik Mario Milašin apelovao je na sve vozače da prilikom upravljanja vozilom poštuju zakonske odredbe, posebno kada je u pitanju ograničenje brzine kretanja, te da posvete pažnju tehničkoj ispravnosti vozila i posjedovanju potrebne opreme u vozilu. 
 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином