PU Banjaluka: Smanjen broj krivičnih djela

  • 09.06.2020. 12:20

Na području Policijske uprave Banjaluka u maju je evidentirano 22,3 odsto manje krivičnih djela u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je da je zbog pojave virusa korona došlo do povećanja slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 376,8 odsto, dodavši da se to povećanje odnosi na prekršaje iz Zakona o javnom redu i miru u vezi sa ograničenjem kretanjem na određenom prostoru.

"Evidentirano je 267 saobraćajnih nezgoda, manje za 28,6 odsto, dok su u uporednom periodu bile evidentirane 374 saobraćajne nezgode. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, evidentirana je jedna sa smrtno stradalim licem, što je manje za 50 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, kada su smrtno stradala dva lica", naveo je on.

Brkić kaže i da je ukupno riješeno 81,5 odsto krivičnih djela, a da je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 66,2 odsto krivičnih djela.

"U maju je na području grada Banjaluka evidentirano jedno krivično djelo teško ubistvo po nepoznatom izvršiocu, koje je u nadležnosti Uprave za organizovani i teški kriminalitet, a istraga se vodi pod nadzorom Republičkog tužilaštva Srpske. Ostala krivična djela su manje društvene opasnosti", istakao je Brkić.

U vezi sa vanrednom situacijom koja je nastala usljed širenja virusa korona, Brkić je naveo da je u maju zbog nepoštovanja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, na području koje operativno pokriva ova policijska uprava zbog počinjenih prekršaja sankcionisano 687 lica. Evidentirano je i jedno krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Brkić je naglasio da se, imajući u vidu navedene činjenice, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka može ocijeniti zadovoljavajućim.

Načelnik Odjeljenja za organizovani kriminalitet i drogu Danijel Kovačić naveo je da je na području Policijske uprave Banjaluka u posmatranom periodu evidentirano 108 krivičnih djela, što je manje za 22,3 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine, kada ih je bilo evidentirano 139.

"Ukupno je riješeno 97 krivičnih djela ili 81,5 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljena su 43 krivična djela ili 66,2 odsto", rekao je on.

Kada je riječ o oblasti opšteg kriminaliteta, on je naveo da je evidentirano 95 krivičnih djela, što je manje za 20,8 odsto u odnosu na uporedni period, kada je bilo evidentirano 120 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 79,2 odsto.

"Evidentirano je 51 krivično djelo protiv imovine, što je manje za 42,7 odsto u odnosu na uporedni period, kada je bilo evidentirano 89 krivičnih djela protiv imovine. Nije bilo evidentiranih razbojništava. Evidentirano je 16 krivičnih djela teška krađa što je manje za 60 odsto u odnosu na uporedni period kada ih je evidentirano 40. U maju nisu evidentirana krivična djela u vezi sa krađom motornih vozila", rekao je Kovačić.

Prema njegovim riječima, prijavljeno je sedam krivičnih djela protiv života i tijela, što je na uporednom nivou.

"Evidentirano je šest krivičnih djela tjelesna povreda i jedno krivično djelo teška tjelesna povreda, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela je stoodstotna", naglasio je Kovačić.

U oblasti zloupotrebe droge otkrivena su dva krivična djela, zbog kojih su, naglasio je Kovačić, nadležnom tužilaštvu dostavljena dva izvještaja kojima je obuhvaćeno pet osumnjičenih lica. On je dodao i da je podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različite droge.

"Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je šest krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu podneseno pet izvještaja protiv osam osumnjičenih lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 23.000 KM", rekao je Kovačić i istakao da u maju nije bilo evidentiranih maloljetnih izvršilaca krivičnih djela.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić naveo je da je u maju evidentirano 329 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, više za 376,8 odsto u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 69 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i evidentiran je 351 prekršaj, više za 290 odsto, dok je u uporednom periodu zabilježeno 90 prekršaja.

"Povećanje se odnosi prekršaje iz Zakona o javnom redu i miru u vezi sa ograničenjem kretanja na određenom prostoru zbog trenutne situacije koja je nastala usljed širenja virusa korona", rekao je on.

Stakić je istakao da je u posmatranom periodu iz saobraćaja isključeno 65 vozila, 167 vozača, od kojih 101 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 51 bez položenog vozačkog ispita, te zbog ostalih razloga njih 15.

Na pitanje novinara da li se može očekvati povlačenje prekršajnih prijava protiv članova grupe "Pravda za Davida" jer su "mnogi na sudu oslobođeni" Brkić je rekao da ne bi komentarisao stav suda, odnosno rješenja koja donosi u konkretnim slučajevima.

"Mi nemamo mogućnost da povlačimo prekršajne prijave. U određenim situacijama kada su ispunjeni zakonski uslovi možemo da uradimo ispravku, eventualno poništenje prekršajnog naloga. Sve ostalo, to jest, prilikom izdavanja prekršajnog naloga stranka se normalno poučava da može da prihvati odgovornost za počinjeni prekršaj, odnosno da traži sudsko odlučivanje u konkretnom slučaju, što su stranke i učinile", rekao je on, dodavši da će policija zauzeti stav o tome kada dobiju rješenja od suda.

On je naglasio da policijski službenici postupaju u skladu sa zakonom.

"Policijski službenici su u konkretnim slučajevima prepoznali određeno devijantno ponašanje, konkretno prekršaj iz određenih oblasti i u skladu s tim su preduzeli mjere", naveo je Brkić. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.